Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
2. februára 2024, 12:30
Čas čítania 4:49

Mlieko za 0,41 € či maslo za 0,68 €. Nakúpili sme v poľskej Biedronke, oplatí sa viac ako u nás?

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené
Mlieko za 0,41 € či maslo za 0,68 €. Nakúpili sme v poľskej Biedronke, oplatí sa viac ako u nás?
Zdroj: Refresher/Radka Klučárová

Poľsko je podľa dát treťou najlacnejšou krajinou EÚ. Takmer po dvoch rokoch od zavedenia nulovej dane sme sa vybrali za hranice, aby sme porovnali ceny základných položiek v našich supermarketoch a v Biedronke a priblížili ti rozdiel.

Na cenovkách si tu môžeš všimnúť okrem sumy, za akú výrobok kúpiš, aj nulu. Tá symbolizuje stopnutú daň, ktorú Poliaci zaviedli pred dvoma rokmi ako reakciu na rýchlo rastúcu infláciu. Platiť by mala do jari tohto roka. Na veľkom rodinnom nákupe tak môžu Slováci len pár kilometrov od hraníc aj dnes ušetriť niekoľko desiatok eur.

Zľavy, ceny, Biedronka
Zdroj: Refresher/Radka Klučárová

Pozíciu Poľska ako jednej z najlacnejších krajín v Európe potvrdzujú aj dáta z Eurostatu. Po Bulharsku a Rumunsku je na treťom mieste. Slovensko je podľa posledných dát, naopak, najdrahšie spomedzi krajín V4.

Nákupné šialenstvo

Slováci chodili za lacnými nákupmi do Poľska odjakživa, ale po zavedení daňovej úľavy pred dvoma rokmi sa v pohraničných obciach rozpútalo hotové šialenstvo. Výhodné ceny potravín aj paliva prilákali zákazníkov zo všetkých susedných regiónov Slovenska. Situáciu sme pred dvoma rokmi preskúmali na vlastnej koži a dnes sme prišli opäť.

6. februára 2022, 10:30 Čas čítania 6:19 Boj o nákupné vozíky a hodinové rady na pumpe. Slováci pre nulovú daň vyvolali v Poľsku davovú psychózu (Reportáž) Boj o nákupné vozíky a hodinové rady na pumpe. Slováci pre nulovú daň vyvolali v Poľsku davovú psychózu (Reportáž)

Košíky Kysučanov, Oravčanov aj východniarov praskali vo švíkoch a slovenskí šoféri si benzín odvážali aj v bandaskách. Na nákupné vozíky pred supermarketmi v Jablonke vtedy ľudia v zime čakali aj niekoľko desiatok minút. Situácia sa teraz upokojila a stabilizovali sa aj ceny pohonných hmôt. Nákupy u severných susedov sa však pre našincov aj dnes mimoriadne oplatia.

Poľsko reportáž DPHJablonkanákupysupermarketbenzínpumpa
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

Tentoraz sme vycestovali do mestečka Dukla, ktoré je od okresného mesta Svidník na severovýchode Slovenska vzdialené 35 kilometrov. Keďže sme sem prišli uprostred pracovného týždňa a našu cestu sprevádzalo sústavné sneženie, na parkovisku sme zahliadli iba jedno auto s humenskou poznávacou značkou a dva svidnícke automobily. Zvyšok parkovacích miest zaplnili Poliaci. Žiadny pretlak našincov nás teda nečakal.

My sme sa k susedom vybrali, aby sme ti priblížili, čo nový supermarket Biedronka po príchode na náš trh môže ponúknuť Slovákom. Ďalej nás zaujímalo, či sa nákupy za hranicami skutočne oplatia. Ak sa ti naša tvorba páči a chceš si prečítať viac podobných článkov, pridaj sa do nášho klubu Refresher+.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 152933 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké ceny sú v poľskej Biedronke, ktorá čoskoro príde na Slovensko.
  • Ako vyzerá tabuľka porovnania cien v Poľsku a na Slovensku.
  • Aké marketingové ťahy poľský supermarket využíva, aby prilákal ľudí a udržal si stálych zákazníkov.
  • Ako dokážeš kúpiť v Biedronke potraviny za ešte nižšiu cenu ako bežne.
Domov
Zdieľať
Diskusia