Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
25. januára 2024, 15:11
Čas čítania 0:43

Štát nepomôže s hypotékou každému. Čo musíš splniť na to, aby si získal príspevok?

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Prezident Asociácie slovenských inkasných spoločností Martin Musil vysvetľuje, čo musia Slováci spĺňať na to, aby získali príspevok.

Od januára tohto roka môžu Slováci, ktorí čerpali hypotéku v predchádzajúcich rokoch, žiadať o štátnu pomoc na kompenzáciu zvýšených splátok v dôsledku rastu úrokových sadzieb. Príspevok však nemusí dostať každý. Jedným z dôvodov na zamietnutie štátneho príspevku je aj to, ak žiadateľ meškal s úhradou splátok viac ako jeden celý kalendárny mesiac, upozornila Asociácia slovenských inkasných spoločností.


Podlžnosti sa evidujú v úverovom registri. Dlhy, prípadne exekúcie môžu podľa Asociácie slovenských inkasných spoločností robiť žiadateľom problémy aj v prípade, ak chcú refinancovať hypotéku v inej banke. Odborníci preto radia dodržiavať platobnú disciplínu a priebežne sa pripravovať na nárast splátok po refixácii pre prípad, že štátna pomoc sa nebude na dlžníka vzťahovať.

Čo všetko pokryje štát? 

Slovákom, ktorým v dôsledku rastu úrokových sadzieb vzrástla splátka hypotéky, pomôže od januára štát poskytnutím príspevku. Ten by mal pokryť 75 % zo sumy, o ktorú splátka narástla, v maximálnej výške 150 eur.

16. mája 2024, 15:00 Čas čítania 2:46 Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom

Žiadateľ musí okrem iného spĺňať maximálnu hranicu príjmu, ktorá je stanovená na 1,6-násobok priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve. Nehnuteľnosť musí byť využívaná na vlastné bývanie a prihliada sa aj na platobnú disciplínu.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Pavol Zachar, Public Domain Pictures/axelle b
Domov
Zdieľať
Diskusia