Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
29. januára 2024, 19:48
Čas čítania 1:20

Putin je oficiálnym kandidátom na ruského prezidenta. 26 poslancov proti jeho kandidatúre podalo sťažnosť

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Úradujúci ruský prezident sa bude uchádzať už o piate funkčné obdobie.

Ruská Ústredná volebná komisia (ÚVK) v pondelok zaregistrovala Vladimira Putina ako kandidáta prezidentských volieb, ktoré sa v Rusku budú konať od 15. do 17. marca. Informovala o tom stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Úradujúci ruský prezident sa uchádza o piate funkčné obdobie. Oficiálne kandiduje ako nezávislý, podporu mu už však vyslovila vládna strana Jednotné Rusko.
Ako nezávislý kandidát musel Putin na svoju registráciu zozbierať aspoň 300-tisíc podpisov občanov z rôznych regiónov krajiny.

RFE/RL pritom vo svojej správe konštatovala, že pri zbere podpisov pre Putina došlo k mnohým prípadom porušenia zákona: napríklad v Putinovom rodnom Petrohrade zbierali podpisy členovia okrskovej volebnej komisie, čo zákon priamo zakazuje. Okrem toho aj mnohí úradníci v regiónoch Putinovu kandidatúru podporili svojím podpisom, pričom o tom informovali aj verejnosť, a viacerí Putina za doterajšie pôsobenie na poste hlavy štátu chválili.

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Zdroj: TASR/AP Sergei Bobylev

Už 26 ruských poslancov podpísalo sťažnosť

RFE/RL v tejto súvislosti pripomenula, že podľa ruského zákona úradníci a poslanci zastupiteľstiev rôzneho stupňa majú v Rusku zákaz viesť kampaň v prospech niektorého z kandidátov. Komisii ÚVK bola preto adresovaná žiadosť, ktorej signatári žiadali, aby Putin nebol zaregistrovaný ako kandidát prezidentských volieb.

5. mája 2024, 12:00 Čas čítania 4:14 Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky

Ako dôvod jej signatári uviedli porušenia zákona pri zbieraní podpisov. Druhým dôvodom, pre ktorý by sa Putin už nemal uchádzať o hlasy voličov, sú „nezákonné zmeny ústavy“ – práve na ich základe sa však Putin má právo stať prezidentom Ruskej federácie piaty (i šiesty) raz. Prvýkrát sa tejto funkcie ujal v roku 2000.

Sťažnosť adresovanú ÚVK podpísalo 26 bývalých a súčasných ruských poslancov zastupiteľstiev rôznych úrovní. Putin sa stal štvrtým zaregistrovaným kandidátom nadchádzajúcich prezidentských volieb – okrem neho získal registráciu Vladislav Davankov zo strany Noví ľudia, Nikolaj Charitonov z Komunistickej strany Ruskej federácie a Leonid Sluckij z Liberálnodemokratickej strany Ruska. Ich strany sú zastúpené v Štátnej dume, takže podpisy občanov zbierať nemuseli.

Celkovo sa o post prezidenta uchádza 11 kandidátov, zber podpisov sa skončí 31. januára. V pondelok hárky s podpismi občanov na podporu svojej kandidatúry ÚVK doručil Sergej Malinkovič, ktorého nominovala malá strana Komunisti Ruska. Na webe tejto politickej strany je Malinkovič označovaný za „stalinského kandidáta“.

Domov
Zdieľať
Diskusia