Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
5. februára 2024, 9:03
Čas čítania 0:40

Inšpektori zistili pri potravinách na Slovensku zásadné porušenia. Tieto problémy boli najčastejšie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Nedostatky sa v decembri 2023 zistili pri 105 z 2 410 kontrol potravín.

Inšpektori regionálnych veterinárnych a potravinových správ v decembri 2023 vykonali 2 410 úradných kontrol potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. Úradná kontrola bola vykonaná u 901 právnych subjektov a v 1 308 prevádzkach. Nedostatky sa zistili pri 105 kontrolách, z uvedeného počtu bolo zistených 449 nedostatkov.

„Mimo pracovného času bolo vykonaných 38 úradných kontrol, počas ktorých inšpektori skontrolovali 18 právnych subjektov a 30 prevádzok, nedostatky boli zistené v 12 maloobchodných prevádzkach,“ uviedla ďalej v aktuálnej správe Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR.

Najviac nedostatkov pri úradných kontrolách potravín sa kontrolami ŠVPS identifikovalo v hygiene budov a prevádzky, označení a predaji po dátume spotreby.

„Za zistené nedostatky počas úradných kontrol inšpektori uložili opatrenia na mieste na odstránenie nedostatkov a 18 blokových pokút v celkovej výške 990 eur. Závažnejšie zistené nedostatky boli riešené v správnom konaní uložením opatrení a sankcií v zmysle zákona o potravinách. V sledovanom období nadobudlo právoplatnosť 107 rozhodnutí o pokute v správnom konaní vo výške 156 500 eur. Najvyššia právoplatná pokuta predstavovala 11 000 eur,“ dodala veterinárna správa.

Anketa:
Si spokojný s kvalitou potravín na Slovensku?
Áno, veľmi.
Áno, primerane.
Taký priemer.
Nie, je to zlé.
Nie, je to katastrofa.
Áno, veľmi.
4 %
Áno, primerane.
17 %
Taký priemer.
38 %
Nie, je to zlé.
23 %
Nie, je to katastrofa.
18 %
supermarket, potraviny
Zdroj: Unsplash/Hobi industri
Domov
Zdieľať
Diskusia