Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
7. februára 2024, 21:01
Čas čítania 0:58

Slovensko vystúpi ako spoľahlivý spojenec NATO, tvrdí rezort zahraničia. Prioritou je ochrana celého východného krídla

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slovensko vraj pôjde na samit Atlantickej aliancie ako spoľahlivý spojenec.

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok rokoval 7. februára 2024 v Bruseli s národnými bezpečnostnými poradcami členských štátov Atlantickej aliancie. Hlavnou témou stretnutia boli prípravy júlového samitu Aliancie vo Washingtone.

„Slovensko pôjde na samit ako spoľahlivý spojenec, ktorý si plní svoje záväzky. Aj v tomto roku investujeme do 2 % HDP do našej obrany a budeme ďalej modernizovať Ozbrojené sily Slovenskej republiky. Osobitne chceme dbať na hľadanie príležitostí pre náš domáci obranný priemysel,“ priblížil na zasadnutí v Bruseli Marek Eštok a doplnil, že Slovenská republika bude podporovať Ukrajinu v súlade s aktuálnym Programovým vyhlásením vlády SR.

„Prostredníctvom NATO prispejeme finančne na ďalšiu praktickú nesmrtiacu pomoc pre nášho suseda, napríklad na odmínovacie systémy. A budeme tiež sledovať, ako Ukrajina pokračuje v zavádzaní demokratických reforiem, kľúčových pre jej európsku budúcnosť,“ uviedol štátny tajomník. Témami pripravovaného samitu budú okrem ďalšej podpory Ukrajiny súčasne investície do obrany, posilňovanie obranného priemyslu či výzvy spojené s nárastom významu Číny v medzinárodnej politike.

Slovensko chce brániť svoje územie

Prioritou Slovenskej republiky je posilnenie bezpečnosti obrany, a to nielen Slovenska, ale i celého východného krídla NATO. „Očakávame, že Aliancia jasne demonštruje, že je jednotná a ešte lepšie pripravená brániť každý centimeter spojeneckého územia vrátane toho slovenského, ako aj všetkých našich občanov. Osobitnou prioritou bude pre nás posilnenie protivzdušnej obrany v našom regióne,“ uzavrel Marek Eštok.

Slovensko na júlovom samite oslávi taktiež 20. výročie od svojho vstupu do NATO a spojenci si pripomenú 75. výročie od vzniku Aliancie.

NATO
Zdroj: Flickr∕NATO North Atlantic Treaty Organisation
Domov
Zdieľať
Diskusia