Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Barbora Fábryová TASR
9. februára 2024, 10:30
Čas čítania 0:42

Vláda rozdá 100 miliónov eur jednej skupine Slovákov. Prilepšiť si má 13-tisíc ľudí

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

MPSVR spúšťa nový projekt v rámci opatrovateľskej služby za 100 miliónov eur.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR spúšťa nový projekt v oblasti opatrovateľskej služby. Celkovo bude stáť 100 miliónov eur a má pomôcť takmer 13-tisíc ľuďom. V stredu o tom na tlačovej konferencii informoval minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš.

Projekt je naplánovaný na dva roky. Základným princípom má byť to, že odkázaný človek bude dostávať nový extra príspevok, ktorý bude slúžiť pre jeho opatrovateľa. Opatrovaný sa môže sám rozhodnúť, či ho majú opatrovať jeho blízki alebo iní odborníci, príp. terénni pracovníci pod samosprávami. Nový projekt tak má pomôcť ľuďom, kým bude v platnosti nová reforma.

Tomáš na tlačovej konferencii zdôraznil, že chce pomáhať ľuďom, ktorí sú odkázaní starať sa a opatrovať svojich blízkych. V prípade, že sa rodina nemôže o blízkeho starať, príspevok bude dostávať terénny pracovník. „Garantujeme, že príspevok na opatrovanie bude každý rok vo výške čistej minimálnej mzdy,“ povedal minister Tomáš. 

Finančná pomoc bude automaticky poskytovaná počas celej dĺžky platnosti zmluvy medzi ministerstvom a poskytovateľom. „Všetci, ktorí budú žiadať o túto formu podpory, musia byť registrovanými poskytovateľmi domácej opatrovateľskej služby,“ dodal Ondruš.

erik tomáš
Zdroj: TASR/Dano Veselský
Domov
Zdieľať
Diskusia