Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
21. februára 2024, 14:44
Čas čítania 0:51

Nelegálni migranti majú novú taktiku. Prišli na spôsob, akým sa dostávajú cez hranice

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Nová taktika ilegálnych migrantov – nasilu vstupujú do Chorvátska z Bosny.

Ilegálni migranti pokúšajúci sa dostať do Európskej únie cez Bosnu a Hercegovinu sa začali uchyľovať k násilnému prekračovaniu hranice do Chorvátska – na motorových vozidlách v plnej rýchlosti prejdú cez hraničné priechody a unikajú polícii. 

Tieto informácie potvrdila aj bosnianska polícia a chorvátske ministerstvo vnútra. Vo vyhlásení uviedli, že novú taktiku ilegálnych migrantov zaznamenávajú od začiatku tohto roka. Odvtedy policajti prekazili ilegálne prekročenie hranice približne 1 600 migrantom.

Migranti si zaobstarajú dodávku a potom sa pokúšajú vo veľkej rýchlosti prejsť po cestách cez menej rušné hraničné priechody, pričom ignorujú políciu, ktorá sa ich snaží zastaviť.

Niekoľko takýchto prípadov sa stalo na hraničných priechodoch, ktoré sú pri meste Bosanska Gradiška a v Unsko-sanskom kantóne na severozápade Bosny, kde registrujú najväčšiu koncentráciu migrantov prichádzajúcich cez Srbsko a Čiernu Horu.

Polícia posilňuje hliadky

Pohraničná polícia v Bosne potvrdila, že zatiaľ zatkla viacero osôb, ktoré sa podieľali na týchto prípadoch, a že už podniká ďalšie opatrenia, napríklad spoločné policajné hliadky.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Bosnianska pohraničná polícia má chronický nedostatok príslušníkov a vybavenia a riešenie problému ilegálnej migrácie jej spôsobuje ťažké časy. Tento rok dala Európska únia na potreby tohto úradu 6,4 milióna eur. Úrady v Bosne otvorili aj rokovania s Európskou agentúrou pre pohraničnú a pobrežnú stráž (FRONTEX), aby s ňou dosiahli dohodu o zapojení policajtov z EÚ, vďaka čomu bude zvládnutie ilegálnej migrácie účinnejšie.

migranti
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Domov
Zdieľať
Diskusia