Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
22. februára 2024 o 20:48
Čas čítania 1:06

Dane môžeš zaplatiť kartou, pripomína finančná správa

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Na využitie tejto funkčnosti je potrebné, aby si mal aktivovanú schránku na Ústrednom portáli verejnej správy. Od apríla sa však menia sadzby.

Správne poplatky aj 15 druhov daní môžeš zaplatiť online priamo cez portál finančnej správy. Tento spôsob funguje od minulého roka, pripomenula vo štvrtok finančná správa.


„Uhradiť daň je možné prostredníctvom platobnej karty, využitím Google Pay, Apple Pay alebo prenesením platobných údajov do internetbankingu vybraných bánk. Všetky dôležité informácie k úhrade daní kartou vrátane manuálu, ako platbu uskutočniť, sú dostupné na portáli finančnej správy,“ priblížila hovorkyňa finančnej správy Drahomíra Adamčíková.

Správne poplatky 

Takto sa dajú platiť aj správne poplatky, a to priamo z elektronickej schránky na Ústrednom portáli verejnej správy. Novelou zákona o správnych poplatkoch s účinnosťou od 1. apríla tohto roka sa však menia sadzby vybraných služieb poskytovaných finančnou správou, upozornila hovorkyňa.


„Správne poplatky určené pevnou sumou sa platia bez výzvy a sú splatné pri podaní podania. Upozorňujeme, že v prípade neuhradenia spoplatneného podania do 31. marca 2024 daňový subjekt takéto podanie už nebude platiť v sume poplatku platného do 31. marca 2024. Finančná správa mu po 1. apríli 2024 zašle výzvu na zaplatenie správneho poplatku s novou sumou,“ avizovala Adamčíková.

Postup úhrady 

Na využitie tejto funkčnosti je potrebné, aby mal klient aktivovanú schránku na Ústrednom portáli verejnej správy. Celkovo sa to týka 32 poskytovaných služieb. Klient ich nájde na portáli cez ponuku Nájsť službu.


Po odoslaní podania k vybranej spoplatnenej elektronickej službe dochádza k jeho spracovaniu a následne je žiadateľovi do elektronickej schránky doručená správa, ktorej prílohou je príkaz na úhradu správneho poplatku. „Platbu je možné zrealizovať jednoduchým spôsobom, a to kliknutím na tlačidlo Zaplatiť,“ priblížila Adamčíková.


„Poplatník môže zaplatiť správny poplatok aj v hotovosti alebo platobnou kartou prostredníctvom technického vybavenia prevádzkovateľa systému (tzv. kiosk), na vybraných pobočkách Slovenskej pošty alebo prostredníctvom mobilnej/webovej aplikácie eKolok,“ doplnila hovorkyňa finančnej správy.

Domov
Zdieľať
Diskusia