Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
22. februára 2024, 17:44
Čas čítania 0:35

Ženám v menopauze musia upraviť pracovné podmienky. Budú môcť pracovať z domu či nosiť menej teplé oblečenie

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Podľa výskumu musí jedna z desiatich opýtaných žien pre symptómy menopauzy odísť zo zamestnania.

Komisia pre rovnosť a ľudské práva (EHRC) vydala vo Veľkej Británii usmernenia pre firmy, ktoré sa týkajú úpravy pracovných podmienok pre ženy v menopauze. Tie budú môcť po novom pracovať z domu či nosiť menej teplé oblečenie, pokiaľ ich zamestnanec vyžaduje nosenie uniforiem, informuje BBC.

Firmy by mali podľa usmernenia zvážiť napríklad vetranie pracoviska či poskytnutie oddychovej zóny pre ženy. V prípade, ak firma nevykoná primerané úpravy, tak by mohlo ísť o diskrimináciu v dôsledku zdravotného postihnutia, pokiaľ sú symptómy na úrovni zdravotného postihnutia.

Podľa komisie môže neprítomnosť žien na pracovisku, ktorá súvisí s menopauzou, viesť k disciplinárnemu konaniu. To môže viesť k diskriminácii žien. Za obťažovanie sa môže považovať aj jazyk, ktorý zosmiešňuje symptómy.

Pokiaľ zamestnávatelia ženám nevyhovejú, zamestnankyne ich budú môcť žalovať za neprimerané úpravy pracoviska. Komisia pri usmernení pracovala s výskumom, ktorý uvádza, že jedna z desiatich opýtaných žien musí pre symptómy menopauzy odísť zo zamestnania.  

auto, žena,
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Jenny Ueberberg
Domov
Zdieľať
Diskusia