Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
25. februára 2024, 12:14
Čas čítania 1:02

V Bielorusku sa začali celoštátne voľby bez nezávislých pozorovateľov. Ľudia si môžu vybrať len zo 4 strán, zvyšné majú zákaz

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ďalšej desiatke strán zamietli minulý rok registráciu.

Prvýkrát od riadnych prezidentských volieb v lete 2020 a následných masových protestoch sa v nedeľu v Bielorusku konajú celoštátne voľby. Voliči volia okrem 110 poslancov parlamentu aj asi 12-tisíc poslancov miestnych zastupiteľstiev.

Kandidujú iba štyri strany: Belaja Rus, komunistická, liberálnodemokratická a Strana práce a spravodlivosti, ktoré podporujú Lukašenkovu politiku. Asi desiatke ďalších strán vlani zamietli registráciu. Voľby sú preto považované za zmanipulované, pričom úrady autoritárskeho prezidenta nepozvali do krajiny nezávislých pozorovateľov.

Cichanovská voľby kritizuje

Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská, ktorá utiekla do zahraničia, vo štvrtok zdôraznila, že voľby nemajú nič spoločné s demokraciou. „Je to nezmyselná fraška, je to šou, je to cirkus, ale nie je to voľba,“ vyhlásila s tým, že mnoho politikov a politických aktivistov je vo väzení alebo museli tak ako ona utiecť do cudziny. Podľa ľudskoprávnych aktivistov je v Bielorusku viac ako 1 400 politických väzňov.

Vládne už takmer 30 rokov

Lukašenko vykonáva prezidentskú funkciu od roku 1994 a v auguste 2020 bol opäť vyhlásený za víťaza volieb. Voľby ani ich výsledky však neboli regulárne a opozícia považuje za skutočného víťaza Cichanovskú. Lukašenka ako hlavu štátu neuznáva ani EÚ.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Masové protesty proti manipulácii volieb v lete 2020 brutálne potlačil mocenský aparát, pričom zatknutých bolo viac ako 35-tisíc ľudí. Lukašenko sa odvtedy považuje za úplne závislého od Ruska a vodcu Kremľa Vladimira Putina.

Občianka Bieloruska hádže svoj hlas do volebnej urny.
Občianka Bieloruska hádže svoj hlas do volebnej urny. Zdroj: @HannaLiubakova
Domov
Zdieľať
Diskusia