Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
1. marca 2024, 15:14
Čas čítania 0:46

GALÉRIA: Slovensko si v USA prevzalo dve stíhačky F-16. Takto reagoval minister obrany Kaliňák

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slovensko si oficiálne prevzalo prvé dve stíhačky F-16.

Slovensko si v USA oficiálne prevzalo prvé dve stíhacie lietadlá F-16. Odovzdávací ceremoniál sa uskutočnil vo fabrike spoločnosti Lockheed Martin v americkom Greenville v Južnej Karolíne. Zúčastnil sa na ňom minister obrany Robert Kaliňák. Obe lietadlá budú pred príletom na Slovensko využívané v USA na výcvik slovenských technikov. 

Dodaním stíhačiek F-16 sa pre Slovensko začne nová éra jeho nadzvukového letectva, zhodli sa Kaliňák a viceprezident Lockheed Martin OJ Sanchez. Rezort obrany pripomenul, že Slovensko bude prvou európskou krajinou, ktorá bude disponovať najnovšou verziou Fighting Falcon. Stíhacie lietadlá F-16 pomôžu podľa MO SR opäť zabezpečiť ochranu vzdušného priestoru Slovenskej republiky vlastnými kapacitami.

1. marca 2024, 10:54 Čas čítania 0:33 Kaliňák si pochvaľuje spoluprácu s Američanmi. Oznámil, aké má plány s obrannou dohodou Kaliňák si pochvaľuje spoluprácu s Američanmi. Oznámil, aké má plány s obrannou dohodou

„Bez šikovných a odvážnych vojakov a vojačiek by sme nedokázali garantovať ochranu územia Slovenskej republiky a jej občanov. Je našou povinnosťou robiť všetko pre to, aby sme ozbrojeným silám zabezpečili najvyššiu mieru ochrany a minimalizovali tak potenciálne straty na životoch. Moderné stíhacie lietadla F-16 sú zárukou najvyššej kvality, a teda aj bezpečia našich vojakov a vojačiek,“ uviedol minister obrany.

Kontrakt na 14 stíhačiek F-16 C/D Block 70 americkej výroby uzavrelo Slovensko koncom roka 2018. Dodanie lietadiel sa pre pandémiu oneskorilo. Na Slovensko by mali dodať prvé stíhačky v druhom kvartáli tohto roka.

kaliňák, stíhačkykaliňák, stíhačkykaliňák, stíhačkykaliňák, stíhačky
Zobraziť galériu
(4)
Domov
Zdieľať
Diskusia