Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
8. marca 2024, 20:09
Čas čítania 0:57

Američania varovali pred možným teroristickým útokom v Moskve. Upozorňovali na plány extrémistov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Odporúčanie vydali vo štvrtok na nasledujúcich 48 hodín.

Americké veľvyslanectvo v Rusku varovalo pred bezprostredne hroziacim útokom „extrémistov“ v Moskve. Ruské spravodajské služby niekoľko hodín predtým uviedli, že zmarili plánovanú streľbu na moskovskú synagógu, za ktorou údajne stála afganská odnož extrémistickej organizácie Islamský štát.

Veľvyslanectvo USA ešte vo štvrtok vydalo varovanie pred hrozbou, ktorej povahu bližšie nešpecifikovalo. Americkým občanom nachádzajúcim sa v Moskve odporučilo, aby sa v priebehu nasledujúcich 48 hodín vyhýbali koncertom a ďalším miestam, kde sa zhromažďujú veľké množstvá ľudí.

Rusi zmarili útok na synagógu

„Ambasáda monitoruje správy o tom, že extrémisti majú bezprostredné plány zamerať sa na veľké zhromaždenia v Moskve vrátane koncertov,“ uviedla diplomatická misia USA v Moskve na svojej webovej stránke. Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) niekoľko hodín predtým informovala o zmarení útoku na synagógu v ruskej metropole, ktorý plánovala vykonať bunka IS operujúca v ruskej Kalužskej oblasti ako súčasť skupiny Islamský štát-Chorasán (IS-K).

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

Táto radikálna organizácia sa prvýkrát objavila koncom roka 2014 vo východnom Afganistane, kde si získala povesť mimoriadne brutálnej jednotky. IS-K sa usiluje vytvoriť kalifát na území Afganistanu, Pakistanu, Turkménska, Tadžikistanu, Uzbekistanu a Iránu.

Ozbrojenci „sa pripravovali na útok na veriacich v synagóge s použitím strelných zbraní“, citovala agentúra Reuters ruskú FSB, podľa ktorej došlo aj k odporu zo strany militantnej bunky, na čo ruské jednotky reagovali odvetnou paľbou.

Pri zásahu boli objavené a zhabané strelné zbrane, munícia aj komponenty na výrobu improvizovaného výbušného zariadenia. Podľa Reutersu nebolo bezprostredne jasné, či vyhlásenia amerického veľvyslanectva a FSB spolu nejako súviseli.

Domov
Zdieľať
Diskusia