Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
20. marca 2024, 7:16
Čas čítania 0:59

Úrad špeciálnej prokuratúry dnes končí. Zverejnili kompletný zoznam zmien

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Úrad špeciálnej prokuratúry od stredy zaniká.

Od stredy zaniká Úrad špeciálnej prokuratúry. Prokurátorov ÚŠP zaradili na jednotlivé oddelenia Generálnej prokuratúry SR. Prípady, kde podali obžalobu alebo kde je návrh na podanie obžaloby, by mali aj naďalej zostať súčasným prokurátorom.

Kauzy z prípravného konania rozdelia primárne na krajské prokuratúry naprieč Slovenskom. Zrušenie ÚŠP nedávno schválili spolu so zmenami trestných kódexov.
Generálna prokuratúra deklaruje, že prokuratúra bude plniť svoje úlohy aj po zrušení ÚŠP.

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka avizoval, že verejnosť dostane všetky informácie o komplexných zmenách. Doplnil, že v prípadoch, ktoré sú na Špecializovanom trestnom súde, budú aj naďalej konať súčasní prokurátori ÚŠP, ak tomu nebudú brániť objektívne dôvody, napríklad skončenie služobného pomeru prokurátora.

Rovnaký princíp uplatní generálny prokurátor aj v trestných veciach, v ktorých došlo ku skončeniu vyšetrovania a ÚŠP bol predložený návrh na podanie obžaloby alebo na iné rozhodnutie.

Parlament ÚŠP zrušil vo februári 2024

Zrušenie ÚŠP bolo súčasťou novely Trestného zákona, ktorú vláda odobrila v decembri 2023 a parlament ju schválil vo februári tohto roka. Odchádzajúci špeciálny prokurátor Daniel Lipšic poukázal na to, že ÚŠP riešil v posledných rokoch aj kauzy vedúce na najvyššie poschodia verejného života, biznisu a justície. To bol podľa neho zrejme hlavný dôvod na jeho zrušenie.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Premiér Robert Fico ešte v decembri vyhlásil, že ÚŠP sa nedá opraviť. Zdôrazňoval potrebu dostať ÚŠP pod kontrolu Generálnej prokuratúry SR. Minister spravodlivosti Boris Susko tvrdil, že inštitút ÚŠP je zavedený nesystémovým spôsobom, a keďže sa na jeho čelo postavil dlhoročný politik, spolitizoval sa a nevykazoval známky nestranného a nezaujatého rozhodovania.

lipšic
Zdroj: TASR/Martin Baumann
Domov
Zdieľať
Diskusia