Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Barbora Fábryová TASR
20. marca 2024, 7:43
Čas čítania 0:30

Nastala astronomická jar. Slovákov napriek tomu čaká prekvapivá zmena počasia

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V stredu 20. marca sa začala astronomická jar.

V stredu 20. marca ráno o 4.06 h stredoeurópskeho času sa začala rovnodennosť, čo na severnej pologuli znamená začiatok astronomickej jari. Slnko svieti nad obzorom na všetkých miestach zemegule rovnako dlho – približne 12 hodín. 

Takisto na celej Zemi s výnimkou severného a južného pólu v deň jarnej rovnodennosti slnko vychádza presne na východe a zapadá presne na západe. Po rovnodennosti sa v našich zemepisných šírkach miesto východu slnka posúva smerom na severovýchod a večer slnko zapadá čoraz bližšie k severozápadu.

Napriek tomu, že je na našom území oficiálne astronomická jar, teploty v noci klesajú pod nulu. Dnešné teploty stúpnu na 9 až 14 stupňov Celzia. Meteorológovia predpovedajú mierne oteplenie, ktoré nastane vo štvrtok a v piatok. To však dlho nevydrží a mrazy sa vrátia ešte silnejšie, informuje portál iMeteo

jar
Zdroj: TASR/Dano Veselský
Domov
Zdieľať
Diskusia