Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
22. marca 2024, 10:31
Čas čítania 0:58

Polícia upozorňuje na falošné predvolania, ktoré chodia Slovákom do e-mailových schránok. Vyhrážajú sa súdom a pokutami

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Policajti upozorňujú na to, ako majú vyzerať pravé predvolania od polície.

Polícia upozorňuje Slovákov na falošný dokument s predvolaniami od polície, ktorý prichádza na e-mail. Policajti upozorňujú na fakt, že podobná situácia sa diala už aj v minulosti, avšak podvodníci tentoraz zmenili meno prezidenta Policajného zboru na plk. Mgr. Ľubomíra Soláka.

Ako vyzerá falošné predvolanie? 

Policajti upozorňujú Slovákov, že falošné predvolanie obsahuje chyby, akými sú napríklad zlá gramatika, nesprávne logá či nepresné názvy inštitúcií alebo funkcií. Práve vďaka nim môžu ľudia „prekuknúť“ podvod.

V zaslanom predvolaní sa podvodníci najprv vyhrážajú súdom a trestom za údajný závažný trestný čin, väčšinou v súvislosti so šírením detskej pornografie. Ľudia majú podľa dokumentu reagovať čo najskôr, inak ich zatknú a ešte k tomu dostanú aj vysokú pokutu.

Ak sa na to Slováci chytia, podvodníci ich spracujú tak, aby zaplatili požadované peniaze buď prevodom na účet, alebo si budú pýtať platobné údaje. Polícia uvádza, že reálne predvolanie vyzerá úplne inak. 

Ako vyzerá skutočné predvolanie?

„Predvolanie na políciu obsahuje hlavičku konkrétneho útvaru Policajného zboru, ktorý vec vyšetruje, ako aj riadny podpis predvolávajúceho policajta a jeho pečiatku. Predvolanie vám nepríde cez e-mail ani správou na sociálnej siete či SMS-kou. Orgán činný v trestnom konaní sa nevyhráža väzbou cez e-mail. Predvolanie vám príde riadne poštou,“ uvádza polícia na pravú mieru. 

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Ak ti príde takýto e-mail, polícia odporúča zablokovať odosielateľa, neodpisovať na mail či nesťahovať priložené súbory. Ak si sa stal obeťou tohto trestného činu, choď na políciu a urýchlene kontaktuj svoju banku, v prípade ak si poskytol informácie o svojej platobnej karte. 

Domov
Zdieľať
Diskusia