Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
27. marca 2024, 11:44
Čas čítania 0:40

Ministerstvo práce plánuje zvýšiť dôležitý príspevok o 40 %. Pomôže tým, ktorí ho potrebujú najviac

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Starostlivosť o tieto deti si vyžaduje zvýšené finančné nároky.

Pre špecializované samostatné skupiny v centrách pre deti a rodiny by sa mala hranica sumy finančného príspevku podľa počtu miest zvýšiť o 40 %. Poskytujú v nich starostlivosť deťom s duševnou poruchou alebo s vážnym zdravotným stavom.

Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktorú v stredu schválila vláda.


„Akreditované centrá avizujú, že nedokážu pri dlhodobom náraste cien prakticky všetkých položiek v ich rozpočtoch bezproblémovo zabezpečiť starostlivosť pri aktuálne nastavenej výške finančného príspevku,“ uviedol rezort v predkladacej správe. Dodal, že starostlivosť o tieto deti si vyžaduje zvýšené finančné nároky, zabezpečenie personálu a zdravotnej starostlivosti.


V prípade akreditovaných centier, ktorých účelom je výlučne vykonávanie špecializovaného programu a ktorých kapacita nie je vyššia ako 20 miest, sa hranica maximálnej sumy finančného príspevku určenej zákonom zvýši o 40 %.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Vzhľadom na porovnateľnú náročnosť starostlivosti je podľa rezortu potrebné zaviesť rovnaký mechanizmus financovania aj v špecializovaných samostatných skupinách. Novela by podľa návrhu mala nadobudnúť účinnosť od 1. júla 2024.

Domov
Zdieľať
Diskusia