Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
29. marca 2024, 18:10
Čas čítania 1:04

Mladí ľudia sú cez veľkonočné sviatky najohrozenejší. Dôvodom je alkohol

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Podľa odborníka na liečbu závislostí nemajú vytvorenú toleranciu ako pravidelní pijani a nárazové pitie sa tak u nich môže skončiť aj ťažkou otravou.

Veľkonočné sviatky sú z hľadiska pitia alkoholu rizikovejším obdobím. Najohrozenejší sú mladí ľudia, ktorých organizmus nie je ešte dostatočne zrelý. 


„Každé sviatky a voľný čas sa u časti našej populácie spájajú so zvýšeným konzumom alkoholu ako relaxácie. Tomu sa prispôsobuje aj marketing. Keďže podľa medicíny každý konzum alkoholu je pre človeka zo zdravotného hľadiska rizikový, pri zvýšenom pití, ako je to aj v prípade sviatkov, sa aj zdravotné riziko úmerne tomu zvyšuje,“ poznamenal hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre medicínu drogovo závislých Ľubomír Okruhlica s tým, že pitie je v akomkoľvek množstve rizikové.


Ľudia sa počas veľkonočných sviatkov môžu stretnúť aj s väčším nátlakom. „Určitá časť našej spoločnosti ešte stále počas veľkonočných sviatkov ponúka, najmä šibačom, alkohol a niekedy na nich opakovane naliehajú, aby si vypili. (...) Ohrození sú najmä rizikoví konzumenti alkoholu, ktorým chutí aj mimo sviatkov,“ podotkol odborník.

Najohrozenejší sú mladí ľudia


Cez sviatky sú podľa neho najohrozenejšou skupinou mladí ľudia. „Ich organizmus nie je dostatočne zrelý biologicky ani psychicky. Ľahšie podľahnú lákaniu či niekedy nátlaku okolia, len aby si vypili,“ doplnil. Mladiství podľa neho nemajú vytvorenú toleranciu na alkohol ako pravidelní pijani a nárazové pitie sa tak u nich môže skončiť ťažkou otravou.


Okruhlica upozornil, že rizikom je akékoľvek množstvo alkoholu. V rámci prevencie závislostí odporúča najmä zásadu nepiť alkohol. „Dospelí by nikdy nemali v prítomnosti detí piť, lebo sú pre nich vzorom,“ apeloval. Významnou časťou prevencie sú podľa neho zákonné opatrenia na obmedzenie problémov súvisiacich s konzumáciou alkoholu a iných návykových látok.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Upozornil, že ich treba dôsledne dodržiavať a adekvátne sankcionovať ich porušenia. „Najmä pokiaľ ide o predávanie či ponúkanie alkoholu deťom a mladistvým do 18 rokov,“ uzavrel.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: pixabay
Domov
Zdieľať
Diskusia