Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
2. apríla 2024 o 19:33
Čas čítania 0:39

Ministerstvo zdravotníctva ruší štandardný postup pre starostlivosť o transrodové osoby

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ministerstvo zdravotníctva ruší štandardný postup pre diagnostiku a komplexný manažment zdravotnej starostlivosti o dospelú osobu s transsexualizmom.

Ministerstvo zdravotníctva SR zavádza nové zmeny týkajúce sa diagnostiky a zdravotnej starostlivosti o dospelú osobu s transsexualizmom. Zmeny sú účinné od stredy 3. apríla.

Dôvody vyplývajú z praxe, a to v štádiu po vykonaní všetkých medicínskych vyšetrení, ktoré potvrdia diagnózu transsexualizmus a stotožnenie pacienta so želaným pohlavím.

Jedným z dôvodov zrušenia tohto štandardného postupu je podľa MZ skutočnosť, že hoci ide o špecificky vysoko odbornú záležitosť medicínskej úrovne, má aj etický a celospoločenský dosah.

„V tejto súvislosti máme za to, že prijatie štandardu nebolo dostatočne spoločnosti komunikované a zdôvodnené, z čoho vyplývajú množiace sa problémy a podnety jeho implementácie,“ skonštatoval rezort.

MZ zdôraznilo, že tento štandardný postup sa nikdy nevzťahoval na detskú populáciu. Bol určený iba pre osoby staršie ako 18 rokov.

Usmernenie prinieslo viacero pozitívnych zmien pre transrodových ľudí. Podľa organizácie Inakosť:

– posilňuje právnu istotu a transparentnosť,
– ruší prax nútených kastrácií, takže si transrodoví ľudia po novom môžu vybrať medzi hormonálnou liečbou a chirurgickými zákrokmi,
– poskytuje odbornú prax pre osobu vykonávajúcu lekársky posudok o zmene pohlavia.
3. marca 2023 o 18:45 Čas čítania 0:50 Už žiadna povinná sterilizácia. Lengvarský podpísal nový štandard pre transrodových ľudí, uľahčí im zapísanie zmeny pohlavia Už žiadna povinná sterilizácia. Lengvarský podpísal nový štandard pre transrodových ľudí, uľahčí im zapísanie zmeny pohlavia
Domov
Zdieľať
Diskusia