Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
4. apríla 2024, 19:42
Čas čítania 0:43

Aktuálna situácia s medveďmi na Slovensku: počas veľkonočných sviatkov riešil zásahový tím takmer 40 hlásení

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slováci nahlásili výskyt medveďa napríklad v okolí mesta Sliač, v obciach Gánovce, Liptovský Ján, Očová či Nevidzany.

Zásahový tím pre medveďa hnedého riešil počas uplynulých veľkonočných sviatkov takmer 40 hlásení. Týkali sa škôd, stretov a útokov spôsobených medveďom a jeho výskytu v intraviláne obcí či miest.


Komunikačný odbor Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR dodal, že výskyt medveďa v intraviláne a jeho blízkosti zaznamenali napríklad v kúpeľnom parku mesta Sliač, v obciach Gánovce, Liptovský Ján, Očová či Nevidzany. Takisto v blízkosti obce Kľačno, Turčianskej Štiavničky či Strečna.


Členovia zásahového tímu sa okrem monitoringu a plašenia venovali aj preventívnej činnosti. Vo viacerých lokalitách inštalovali elektronické plašiče a fotopasce. V okolí obce Kľačno odstraňovali takzvané atraktanty (biologicky aktívne prchavé látky, ktoré selektívne pôsobia na živočíchy prostredníctvom vône, farby alebo chuti a podmieňujú orientovaný pohyb živočícha k zdroju).

„Toto obdobie je tiež ideálne na montáž elektrických ohradníkov. Informácie o ich správnej inštalácii je možné nájsť na web stránke zásahového tímu,“ uviedli z ŠOP.


Štátni ochranári zároveň informovali, že v týchto dňoch uzatvárajú dohody o spolupráci s užívateľmi poľovných revírov vo vybraných oblastiach Slovenska. Ako dodali, cieľom je zamedziť nárastu konfliktných situácií, stretov a škôd spôsobených medveďom v blízkosti alebo priamo v intraviláne.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Milan Kapusta
Domov
Zdieľať
Diskusia