Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
5. apríla 2024 o 9:52
Čas čítania 0:50

Benátky začali vyberať vstupné do mesta. Kto nemusí zaplatiť poplatok 5 eur?

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Skúšobné vyberanie vstupného potrvá 30 dní.

Benátky začali vo štvrtok skúšobne vyberať poplatok 5 eur za vstup do mesta. Ide o súčasť úsilia radnice obmedziť masový turizmus.

„Je našou povinnosťou zachovať tieto veľké historické centrá sveta,“ povedal starosta Luigi Brugnaro na tlačovej konferencii pri príležitosti spustenia iniciatívy.


Vstupné pre návštevníkov schválilo mestské zastupiteľstvo vlani, nový systém zatiaľ neobmedzuje počet vstupov. Úrady dlhodobo zvažovali spôsoby na reguláciu miliónov turistov v Benátkach.


Skúšobné vyberanie vstupného potrvá 30 dní a návštevníci si budú musieť rezervovať lístky vopred online. Vstupné do mesta nemusia platiť ľudia dochádzajúci do práce, študenti, deti do 14 rokov, návštevníci, ktorí v meste cez noc prespia, a ľudia, ktorí prichádzajú na športové podujatia.


Zavedenie denného vstupného sa opakovane odkladalo pre obavy z poklesu príjmov z turizmu a obmedzenia slobody pohybu. Všetko urýchlilo varovanie Organizácie OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO), že Benátky sa môže dostať na zoznam ohrozeného svetového dedičstva.


UNESCO zaradilo Benátky na Zoznam svetového dedičstva v roku 1987 pre jeho výnimočnú architektúru. Opakovane varovalo, že v meste sa musí lepšie manažovať turizmus.


„Benátky sú prvé mesto na svete, ktoré predstavilo takýto systém,“ uviedol benátsky starosta Luigi Brugnaro. Dodal, že by to mohlo inšpirovať aj iné „krehké“ mestá, ktoré potrebujú ochranu. Brugnaro vstupné označil len za prvý krok v sérii zmien na lepšie fungovanie mesta.

Domov
Zdieľať
Diskusia