Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Aneta Gospičová
6. apríla 2024, 8:29
Čas čítania 0:44

Na Slovensku sú aktívne niektoré druhy komárov. Ohnisko je v Komárne aj pri Bratislave

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Najhoršia situácia s komármi býva každoročne v záplavových oblastiach.

Sezóna komárov sa o chvíľku začne. So stúpajúcimi teplotami je možné, že situácia s otravným hmyzom bude ešte nepríjemnejšia. Podľa odborníkov sú niektoré druhy už aktívne, informujú tvnoviny.sk.

Najhoršia situácia býva každoročne v záplavových oblastiach. „Územia na Slovensku, kde je problém s komármi, sa však rozširujú práve tým, že máme viacero zaplavených území, a tým, že človek zasahuje do prírody, mení ju a voda sa nemá kde vstrebávať. Záhorie je však vždy najhoršie,“ povedala Viktória Čabanová z Biomedicínskeho centra SAV. Komáre v takýchto oblastiach spôsobujú kalamity. Samosprávy s nimi bojujú rôznymi postrekmi.

Prenášajú vírusy

Komáre, ktoré sa liahnu v okolí domovov, spôsobujú vážnejšie problémy. Často prenášajú vírusy alebo rôzne ochorenia, ako napríklad západonílsky vírus. Ohnisko infikovaných komárov je v Komárne. Infikované komáre zaznamenali aj v Bratislave pri ramenách Dunaja.

Samosprávy liahniská komárov každoročne monitorujú a ničia šetrnými postrekmi. „Monitoring prebehol už vo všetkých mestských častiach na vytypovaných liahniskách ,jarných druhov‘ komárov. Vykonali sme už v tomto roku viac ako 1500 monitorovacích kontrol, pri ktorých sa zistil kalamitný počet lariev na 47 lokalitách, kde boli následne aj vykonané zásahy,“ povedal na úvod Peter Bubla, hovorca hlavného mesta.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Pexels
Domov
Zdieľať
Diskusia