Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Barbora Fábryová
15. apríla 2024, 19:57
Čas čítania 0:46

Seniori musia k žiadosti o penziu pridať niekoľko dokladov. Sociálna poisťovňa informuje o detailoch

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Seniori nemôžu zabudnúť na niekoľko dôležitých dokumentov.

Slováci, ktorí chcú nastúpiť do dôchodku, musia k žiadosti o penziu pridať niekoľko dokumentov. V prvom rade si však musia overiť, či sociálna poisťovňa eviduje všetky ich zamestnania a hrubé zárobky. Overiť si to môžu na Elektronickom účte poistenca alebo môžu požiadať o výpis telefonicky, emailom či osobne v pobočke poisťovne, informujú na webovej stránke Sociálnej poisťovne.

K žiadosti o penziu musia seniori pridať občiansky preukaz, doklady o chýbajúcich obdobiach zamestnania, doklady o ukončení vzdelania. Muži musia pridať aj vojenskú knižku či potvrdenie o trvaní výkonu vojenskej služby.

Potrebné sú aj doklady, ktoré potvrdzujú obdobie zamestnania a výšku hrubých zárobkov, ktoré nie sú uvedené v Elektronickom účte poistenca, a tiež potvrdenie zamestnávateľa o období zamestnania pred 1. májom 1990. Platí to pre štáty, s ktorými Slovenská republika nemá uzavretú zmluvu o sociálnom zabezpečení.

„Na posúdenie nároku na minimálny dôchodok je potrebné predložiť potvrdenie príslušnej inštitúcie o obdobiach poistenia získaných v cudzine, ak ste tieto obdobia poistenia získali. Ak sa vám vypláca dôchodok z cudziny, na posúdenie nároku na minimálny dôchodok je potrebné predložiť aj potvrdenie príslušnej inštitúcie o sume dôchodku vyplácaného z cudziny k dátumu, od ktorého žiadate priznať starobný dôchodok,“ dodáva poisťovňa na webe.

Sociálna poisťovňa
Zdroj: Sociálna poisťovňa
Domov
Zdieľať
Diskusia