Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Eva Thonhauserová
16. apríla 2024, 10:51
Čas čítania 0:40

Obrovská spoločnosť plánuje masívne prepúšťanie, dotkne sa Bratislavy aj Košíc. Zamestnancov má nahradiť umelá inteligencia

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Za prepúšťaním je rozhodnutie americkej centrály, nerozhoduje o ňom slovenská divízia.

Americká spoločnosť AT&T spustila ďalšiu vlnu prepúšťania. O prácu tak môžu prísť zamestnanci v pobočkách v Bratislave aj v Košiciach. Jedným z dôvodov masívneho prepúšťania je šetrenie nákladov a nástup umelej inteligencie, informuje Index.   

Spoločnosť redukuje počty zamestnancov od pandémie takmer každý rok. Koľko ľudí firma prepustí, nie je oficiálne známe, neoficiálne sa však hovorí o štyristo ľuďoch, prípadne o 20 % zamestnancov.

Ak zamestnanec s odchodom súhlasí, firma mu vyplatí odstupné vo výške troch základných platov. Aktuálne prepúšťanie v spoločnosti AT&T je najmasovejšie od roku 2021, keď z firmy odišlo 440 zamestnancov.

Nahradí ich AI

„O prepúšťaní sa šepká už veľmi dlho, väčšina zamestnancov vrátane mňa to brala na ľahkú váhu. Teraz sa však o tom rozpráva veľa, niektoré pozície majú byť vraj nahradené umelou inteligenciou,“ uviedol anonymný zamestnanec, ktorý pôsobí na pracovisku v Košiciach.  

Za prepúšťaním je rozhodnutie americkej centrály, nerozhoduje o ňom slovenská divízia. Prepúšťanie je súčasťou znižovania nákladov spoločnosti v dôsledku jej 137-miliardového dlhu. Šéf spoločnosti John Stankey potvrdil, že využívanie umelej inteligencie znižuje firme prevádzkové náklady. 

Domov
Zdieľať
Diskusia