Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Eva Thonhauserová
17. apríla 2024, 7:17
Čas čítania 0:33

Cez víkend nás čaká na večernej oblohe unikátne divadlo. „Spoja“ sa dve planéty, toto sú najlepšie miesta na pozorovanie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Jednu z planét budeš môcť vidieť aj voľným okom, na druhú si musíš zaobstarať ďalekohľad.

Tento týždeň budú môcť ľudia sledovať na večernej oblohe blízke stretnutie planét Jupiter a Urán. K takzvanej konjunkcii dôjde túto sobotu 20. apríla po 21. hodine, upozorňuje TV Nova

Odborníci z Astronomického ústavu Akadémie vied ČR uviedli, že planéty sa budú uhlovo na oblohe približovať a najbližšie ich na nebi nájdeme za súmraku nad západno-severozápadným obzorom. 

Najlepšie miesto a čas na pozorovanie 

Jupiter budeš môcť vidieť aj voľným okom, no ak chceš vidieť Urán, astronómovia radia zaobstarať si aspoň malý ďalekohľad. „Obe planéty bude od seba deliť uhlová vzdialenosť len pol stupňa, čo je zhruba toľko, koľko meria v uhlovom priemere Mesiac v splne,“ dodali odborníci.

Na čo najlepší výhľad na nebeské divadlo astronómovia odporúčajú vyhľadať miesto s dokonale odkrytým severo-severozápadným obzorom. „Za súmraku okolo 21. hodiny budú planéty dosť nízko, len okolo piatich stupňov nad obzorom,“ uviedli odborníci.



Domov
Zdieľať
Diskusia