Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Aneta Gospičová
18. apríla 2024, 17:24
Čas čítania 0:38

Za malinovku či sirup si Slováci zaplatia viac. Zvyšovanie cien bude v niektorých prípadoch rapídne

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ministerstvo financií očakáva najväčší výnos zo sladených a z ochutených nealkoholických nápojov.

Ministerstvo financií plánuje zaviesť novú daň, ktorá spôsobí nárast cien sladených nealkoholických nápojov. Zvyšovanie cien sa bude týkať napríklad instantných nápojov, sirupov, malinoviek či energetických nápojov, informuje o tom portál Openiazoch.sk.

Od prvého januára budúceho roka by sa mala sadzba za ochutené nealkoholické nápoje pohybovať v hodnote 0,15 eura za 1 liter alebo 1 kilogram. Ceny sa v tomto prípade dotknú najmä ochutených minerálok, kolových nápojov, džúsov, sladených nealkoholických pív a vín, jogurtových a mliečnych nápojov či rastlinného mlieka.

Sadzba za energetické nápoje sa bude pohybovať v rozmedzí 0,30 eura za 1 liter. V prípade tekutých koncentrátov, ako napríklad rôzne sirupy, bude sadzba 1,05 eura za 1 liter. Tuhé koncentráty, ako instantné a práškové nápoje, šumienky či granuly, budú mať od januára sadzbu 4,30 eura za 1 kilogram.

Ministerstvo očakáva najväčší výnos zo sladených a z ochutených nealkoholických nápojov a energetických nápojov. Návrh zákona bude v pripomienkovom konaní do 10. mája tohto roku. Rezort by mal následne predložiť návrh na rokovanie vlády.

coca-cola, sprite
Zdroj: Atul Sainy
Domov
Zdieľať
Diskusia