Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Barbora Fábryová
28. apríla 2024, 15:05
Čas čítania 0:31

Nová predpoveď na leto 2024: Potrápi nás sucho a horúčavy. Počasie ovplyvnia El Niño a La Niña

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Počasie bude v celej Európe nadštandardne teplé.

Počasie bude toto leto ovplyvňovať prechodné obdobie medzi klimatickými javmi El Niño a La Niña. To zapríčiní, že počasie v Európe bude nadštandardne horúce a suché, informuje portál iMeteo.

Prechodné obdobie bude mať na Slovensku najväčší vplyv najmä v Podunajskej nížine. Meteorológovia očakávajú teplotnú anomáliu až 2 stupne Celzia. Rovnako ako zvyšok Európy, tak aj na Slovensku bude prevládať suchšie počasie. 

Podľa prognózy modelu ECMWF horúce počasie potrápi celý kontinent. Najvyššie teploty zasiahnu južnú a strednú Európu. Prognóza podľa modelu od UKMO je odlišná a najväčšie teploty zasiahnu sever a východ Európy. 

Portál poukázal na odlišnosť modelov a upozorňuje na to, že nemusia byť úplne spoľahlivé a treba ich brať s rezervou. Oba modely sa však zhodujú na tom, že nás tento rok čakajú nadpriemerne vysoké teploty a potrápi nás aj deficit zrážok. 

teplo horúčavy zmrzlina teplé počasie
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia