Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
29. apríla 2024, 13:05
Čas čítania 0:59

VIDEO: Starí rodičia svojim vnúčatám na kameru opísali hrôzy nedemokratických režimov. Európska únia spustila kampaň pred voľbami

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

V kampani odkazujú mladým ľuďom, aby si vážili slobodu a demokraciu.

Európska únia dnes 29. apríla spúšťa veľkú kampaň s názvom Využi svoj hlas. Inak druhí rozhodnú za teba. Kampaň slúži na prilákanie voličov k eurovoľbám, ktoré sa na Slovensku budú konať v sobotu 8. júna.

V kampani vystupujú starší Európania, ktorí na vlastnej koži zažili totalitné vlády. Svojim vnúčatám preto odkazujú, aby si vážili demokraciu, ktorá nie je samozrejmosťou. Účinkujúci spomínajú na Hitlerovo Nemecko aj Sovietsky zväz, ktorý vládol najmä vo východných krajinách Európy.

Anketa:
Zúčastníš sa na voľbách do Európskeho parlamentu?
Áno, určite.
Zvažujem to.
Nie, lebo nemám záujem.
Išiel by som, ale nebudem na Slovensku.
Áno, určite.
76 %
Zvažujem to.
12 %
Nie, lebo nemám záujem.
9 %
Išiel by som, ale nebudem na Slovensku.
3 %

Jedna z vystupujúcich z Česka vo videu spomína na to, ako cudzie vojská 21. augusta 1968 obsadili územie Československa.

Zároveň pripomína, že 17. novembra 1989 prebiehali veľké demonštrácie za slobodu, na ktorých konci sme sa dočkali demokracie. Ďalšia žena z Francúzska opisuje bolestivú spomienku na to, ako jej iba v 12 rokoch nacisti zavraždili mamu.

„Demokraciu by ste nikdy nemali brať ako samozrejmosť. Mali by ste ju podporovať a chrániť,“ odkázal jeden z vystupujúcich voličom.

Podľa tlačovej správy EP v roku 2019 prišla k urnám vyše polovica oprávnených voličov v Európe (50,6 %). Z jarného prieskumu Eurobarometra na vzorke 26 000 respondentov zo všetkých štátov EÚ vyplynulo, že 60 % Európanov sa zaujíma o eurovoľby 2024, čo je o 11 percentuálnych bodov viac ako na jar 2019. Okrem toho 71 % opýtaných uviedlo, že je pravdepodobné, že pôjdu voliť.

Prieskum naznačil, že podľa 81 % respondentov „ísť voliť je dôležité na udržanie demokracie“, 84 % voľby považuje za „zabezpečenie lepšej budúcnosti pre ďalšie generácie“ a 81 % Európanov uviedlo, že účasť na eurovoľbách je dôležitá vzhľadom na súčasnú geopolitickú situáciu.

Domov
Zdieľať
Diskusia