Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
13. mája 2024 o 20:44
Čas čítania 0:31

Úrady skúmajú možný kartel v laboratórnej diagnostike na Slovensku. Podnikatelia údajne nelegálne ovplyvňovali dianie na trhu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Protimonopolný úrad SR už v novembri vykonal raziu v niektorých podnikateľských priestoroch.

Protimonopolný úrad SR (PMÚ) prešetruje nezákonné správanie piatich laboratórií. Tie údajne v takzvanej kartelovej dohode ovplyvňovali určovanie cien, rozdelenie trhu i zákazníkov v oblasti medicínskej laboratórnej diagnostiky. Tým znemožnili súťaž iným podnikateľom.  

Protimonopolný úrad vykonal neohlásené inšpekcie. Zistil, že 5 firiem si vymieňalo citlivé informácie. 
 

PMÚ v začatom správnom konaní aplikuje aj článok 101 Zmluvy o fungovaní Európskej únie. Podľa tejto zmluvy sa posudzujú dohody obmedzujúce súťaž, ktoré môžu ovplyvniť obchod medzi členskými štátmi. „Začatie správneho konania neznamená, že účastníci konania porušili súťažné pravidlá, a ani neprejudikuje závery, ku ktorým môže PMÚ dospieť v rozhodnutí,“ podotkla hovorkyňa PMÚ. 


Protimonopolný úrad SR už v novembri vykonal neohlásenú inšpekciu v daných podnikateľských priestoroch. Tie pôsobia na trhu dodávok, veľkodistribúcie liekov a zdravotníckych pomôcok. Dôvodom boli už vtedy podozrenia, že porušili pravidlá hospodárskej súťaže.

Domov
Zdieľať
Diskusia