Analytici Národnej banky SR zaznamenali pokles cien potravín. Predpokladajú, že trend zlacňovania bude pokračovať.
Veľká časť potravín na Slovensku postupne lacnie. Do konca marca tohto roka zlacnelo oproti minulému roku 40 % kategórií potravín, čo je viac ako priemer EÚ. Analytici Národnej banky SR neočakávajú zastavenie zlacňovania.
Lacnejšie o minimálne 10 % sú rastlinné oleje, múka, vajcia i čerstvá a chladená zelenina. Naopak, o viac ako 10 % zdraželi zemiaky a výrazne drahší je aj olivový olej, ktorého cena stúpla o 45 %.
Dôvodom zlacňovania je pokles cien agrokomodít a poľnohospodárskych produktov na svetových trhoch. Ďalšou príčinou môže byť aj pokles nákladov poľnohospodárov v EÚ. Rovnako klesli aj ceny hnojív a rast výrobných cien sa výrazne zmiernil.
Rast cien potravín v EÚ vrcholil vlani v marci. Odvtedy sa cenový vývoj začal zmierňovať a podiel rýchlo rastúcich položiek sa podstatne znížil.