Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
15. mája 2024 o 10:41
Čas čítania 0:39

PREHĽAD: Banky postupne spúšťajú obľúbenú službu okamžitých platieb. Niektoré zmena ešte len čaká

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Služba umožňuje presun peňazí z banky do banky len za pár sekúnd.

Banky postupne sprístupňujú obľúbenú službu okamžitých platieb. Z väčších bánk túto službu neposkytuje ešte ČSOB, UniCredit Bank a mBank, upozorňujú TV Noviny

ČSOB avizovala, že by službu chcela čiastočne spustiť o pár mesiacov. UniCredit Bank sa o téme vyjadruje len veľmi stroho a zmeny ešte neavizovala. Na okamžité platby sa už pripravuje aj mBank. Služba okamžitých platieb v mBank je momentálne v testovacom režime. 

Služba okamžitej platby funguje vo VÚB, v Slovenskej sporiteľni, Tatra banke, Raiffeisen banke, vo Fio banke aj v J&T Banke. Platba medzi týmto bankami príde do pár sekúnd bez ohľadu na to, či je víkend, sviatok alebo pracovný deň. Banky možnosť okamžitých platieb ponúkajú bez nároku na poplatok.

Okamžité platby sú povinné 

Banky musia začať prijímať okamžité platby najneskôr do 9. januára 2025 a odosielanie do 9. októbra 2025. Európsky parlament na začiatku roka odhlasoval nové pravidlá pre banky. Európskej únii totiž prekážal pomalý prechod bánk k zavedeniu rýchlych platieb. Preto bankám v členských krajinách spustenie tejto novinky v podstate „prikázal“.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: Refresher , wallpaperflare.com
Domov
Zdieľať
Diskusia