Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
🎫 Vyhraj lístky na festivaly: Grape, Sziget, Pohoda, Lovestream a ďaľšie letné festivaly
TASR
25. mája 2024, 9:05
Čas čítania 0:54

Krajiny NATO susediace s Ruskom vybudujú dronový múr. Reagujú tým na provokácie Moskvy

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Šesť členských krajín NATO susediacich s Ruskom vybuduje „dronový múr“.

Šesť členských krajín NATO susediacich s Ruskom vybuduje „dronový múr“ na ochranu svojich hraníc pred provokáciami Moskvy, oznámila v piatok litovská ministerka vnútra Agné Bilotaité. 

Ministerka spresnila, že na ochranu hraníc použijú drony a iné technológie od Nórska až po Poľsko. Podľa jej slov ide o úplne novú vec, pričom túto iniciatívu nazvala dronovým múrom.

Ministerka vnútra oznámila tento plán po rokovaniach so svojimi kolegami z pobaltských krajín Estónska a Lotyšska, ako aj Fínska, Nórska a Poľska.

Okrem nasadenia dronov na monitorovanie hraníc budú krajiny používať aj protidronové systémy na zastavenie nepriateľských bezpilotných lietadiel. Iniciatíva má súčasne pomôcť odhaľovať pašeráctvo.

Na tomto pláne sa krajiny dohodli v dôsledku obáv o bezpečnosť v regióne v súvislosti s ruskou vojnou na Ukrajine. Litovská ministerka vnútra nespresnila časový rámec projektu.

Ukrajina dostane nový balík vojenskej pomoci

Spojené štáty v piatok oznámili nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 275 miliónov dolárov. Obsahovať bude muníciu, rakety, míny, delostrelecké náboje či protipancierové systémy Javelin.

9. júna 2024, 16:30 Čas čítania 5:56 Fenomén Ozempic: zázračnému lieku na chudnutie podľahli celebrity aj bežní ľudia, toto si o ňom zrejme nevedel Fenomén Ozempic: zázračnému lieku na chudnutie podľahli celebrity aj bežní ľudia, toto si o ňom zrejme nevedel

Podľa šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena ide o významné dodávky zbraní, ktoré na Ukrajine naliehavo potrebujú. Oznámenie prichádza v čase, keď Rusko naďalej pokračuje v útoku na Charkovskú oblasť.

Ide zároveň o súčasť balíka vojenskej pomoci pre Ukrajinu v celkovej hodnote 61 miliárd dolárov, ktorý po dlhých sporoch odobril v apríli americký Kongres. Odvtedy americký prezident Joe Biden rozhodol o zaslaní piatich dodávok vojenskej pomoci Ukrajine.

putin
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia