Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Eva Thonhauserová TASR
31. mája 2024 o 17:10
Čas čítania 0:54

Rysuje sa nová diaľnica do Bratislavy? Rezort dopravy uvažuje o obnovení dôležitého projektu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Ministerstvo dopravy SR uvažuje o napísaní staronového projektu R1 od Mosta pri Bratislave.

  • Rezort dopravy uvažuje o oživení projektu rýchlostnej cesty R1 medzi Mostom pri Bratislave a Sereďou.
  • Rýchlostná cesta R1 by mala byť súbežná s diaľnicou D1 a mohla by pomôcť odľahčiť dopravu na už aj tak preťaženej D1.
  • Ak by projekt zrealizovali, veľká časť motoristov by sa mohla rozhodnúť ísť rovno po R1 v smere na Nitru a Banskú Bystricu, namiesto toho, aby šla cez D1 v smere do Trnavy.

Prečo je to dôležité: Postavením daného úseku by rezort dopravy skrátil mnohým šoférom čas strávený v aute a zefektívnil by plynulosť cestnej premávky. Dopravné správy informujú ľudí o prítomnom či budúcom stave slovenských ciest. 

Citát: „Projekt je dnes v štádiu takmer nula. Je vypracovaná štúdia, sú vypracované tri varianty trasovania. V minulosti bolo začaté posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA), avšak v nejakom momente to bolo zastavené a dnes ideme začínať od začiatku,“ zhodnotil minister dopravy Jozef Ráž (Smer-SD).

Širší kontext: Projekt vznikol ešte v 90. rokoch. Po novom by mal byť úsek rýchlostnej cesty súbežný s D1 medzi Trnavou a Bratislavou. Nová cesta by mala mať dĺžku približne 40 kilometrov. 

19. septembra 2024 o 12:10 Čas čítania 2:29 Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov

Práve táto nová trasa by umožnila celému tranzitu z Česka a Rakúska smerovať priamo na Nitru. Šoféri by sa vyhli D1 a križovatke Trnava a nachádzali by sa priamo na R1, čo by odťažilo D1. Projekt by aktuálny rezort dopravy vypracoval, no už ho počas svojho volebného mandátu nestihne zrealizovať. 

Ministerstvo dopravy, diaľnica , nová diaľnica
Zdroj: Facebook (Ministerstvo dopravy SR)
Domov
Zdieľať
Diskusia