Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
11. júna 2024 o 16:50
Čas čítania 0:50

V Európe rapídne pribúdajú prípady osýpok. Evidujú ich aj v obľúbených dovolenkových destináciách

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Čo sa deje: V európskych krajinách výrazne pribúdajú prípady s osýpkami.

  • V krajinách WHO aj v celej Európe pribúda od minulého roka počet prípadov s osýpkami. Dôvodom je klesajúca zaočkovanosť občanov, informujú TV noviny s odvolaním sa na WHO.
  • Situácia sa týka aj obľúbených dovolenkových destinácií v Európe, ako sú napríklad Chorvátsko, Španielsko, Grécko, Turecko, Rumunsko, ale aj Veľkej Británie či Kazachstanu.
  • Európske centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) eviduje zvýšenie ochorenia v Rumunsko, ale aj na Cypre, v Portugalsku, v Rakúsku, vo Francúzsku aj v Holandsku.

Prečo je to dôležité: Mnohé zo spomenutých destinácií každoročne navštevuje aj veľa Slovákov. Informovanie o možnom ochorení v obľúbených dovolenkových lokalitách slúži pre ľudí ako apel na opatrnosť.

Citát:„Najnovšie čísla z roku 2023 predstavujú rapídny nárast v porovnaní s predchádzajúcimi troma rokmi a predstavujú riziko pre každého v regióne, kto nie je chránený,“ uvádza WHO.

Širší kontext: Úrad verejného zdravotníctva SR uvádza, že zaočkovanosť klesla aj na Slovensku. Experti uvádzajú, že existuje možnosť zvýšeného výskytu osýpok aj na našom území. Úrad s blížiacou sa dovolenkou sezónou vyzýva ľudí na opatrnosť.

29. júla 2024 o 9:30 Čas čítania 4:40 Slovenky nám prezradili, čo najhoršie im babky vyviedli: Táni strčila mydlo do zadku, Rebeke ponúkla peniaze za rozchod s frajerom Slovenky nám prezradili, čo najhoršie im babky vyviedli: Táni strčila mydlo do zadku, Rebeke ponúkla peniaze za rozchod s frajerom

Pripomína, že každý človek cestujúci do krajiny postihnutej osýpkami, ktorý nie je riadne očkovaný dvoma dávkami vakcíny proti osýpkam, podstupuje riziko, že pri kontakte s chorým na osýpky ochorie.

Keď chceš vedieť viac, tak si prečítaj aj tieto články:

2. júna 2024 o 17:59 Čas čítania 1:11 Zdravšia a udržateľnejšia čokoláda? Áno, vyvinuli ju švajčiarski vedci Zdravšia a udržateľnejšia čokoláda? Áno, vyvinuli ju švajčiarski vedci
2. júna 2024 o 14:57 Čas čítania 0:46 Arašidy proti alergii? Nová štúdia ukazuje, že významne eliminujú riziko jej vzniku Arašidy proti alergii? Nová štúdia ukazuje, že významne eliminujú riziko jej vzniku
3. júna 2024 o 14:30 Čas čítania 4:07 Máš stále upchatý nos? Sprej do nosa nepoužívaj, máme lepšie tipy Máš stále upchatý nos? Sprej do nosa nepoužívaj, máme lepšie tipy

 

Domov
Zdieľať
Diskusia