Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
17. júna 2024 o 8:28
Čas čítania 0:49

Slovenské železnice prišli s novinkou dámskeho kupé. Ženy sa v ňom cítia bezpečnejšie a nezažívajú obťažovanie zo strany mužov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Po tom, ako sa stalo viacero žien terčom sexuálneho obťažovania, Železničná spoločnosť Slovensko zriadila novinku čisto dámskeho kupé.

  • Železničná spoločnosť Slovensko zaviedla v niektorých vlakoch dámske kupé, do ktorých môžu vstúpiť iba ženy a chlapci do 10 rokov.
  • Dámske kupé zriadila železničná spoločnosť po tom, ako zaznamenala niekoľko podnetov od žien, ktoré vo vlakoch obťažovali muži, informuje RTVS.
  • Oddelené dámske kupé už zriadila takmer vo všetkých expresných vlakoch jazdiacich z Košíc do Bratislavy a naspäť. Cestujúce si ho môžu vybrať už pri kupovaní miestenky.

Prečo je to dôležité: Množstvo žien zažilo vo vlakoch obťažovanie zo strany mužov. Počas cestovania sa stali terčom sexistických poznámok či sexuálneho obťažovania. Čisto dámske kupé má prispieť k bezpečnosti a ku komfortu žien počas cestovania. 

Citát: „Zažívajú naozaj v tom verejnom priestore viac sexuálneho obťažovania, sexistických poznámok, tak by mohli byť aj viac nejakým spôsobom chránené. A toto je asi to najmenej, že môžu vyčleniť jedno kupé,“ povedal psychológ zaoberajúci sa rodovou rovnosťou Andrej Kuruc.

Širší kontext: Ženy, ktoré vlakom často cestujú, si novinku chvália. Tvrdia, že ide o pozitívnu zmenu. Mnohé sa pri cestovaní necítili bezpečne, pretože priamo zažili obťažovanie alebo boli svedkom obťažovania zo strany mužov. 

„Podľa mňa je to lepšie, že možno sa cítia bezpečnejšie tie ženy vo vlakoch, keď cestujú dlhšie trasy,“ povedala pre RTVS jedna z cestujúcich.

Prečítaj si tiež:

26. mája 2024 o 14:30 Čas čítania 5:22 17-ročný mladík so zbraňou obťažuje na Instagrame dievčatá. Priznal sa nám, že by zdrogoval a znásilnil aj 6- a 10-ročné deti 17-ročný mladík so zbraňou obťažuje na Instagrame dievčatá. Priznal sa nám, že by zdrogoval a znásilnil aj 6- a 10-ročné deti
12. februára 2023 o 14:30 Čas čítania 6:14 Slovenky v baroch: hodili mi drogy do drinku. Mala som krvavé modriny a pocit, akoby ma niekto udrel kladivom po hlave Slovenky v baroch: hodili mi drogy do drinku. Mala som krvavé modriny a pocit, akoby ma niekto udrel kladivom po hlave
24. februára 2023 o 9:30 Čas čítania 4:57 Čumel na mňa, chcel ísť za mnou do sprchy. Aj Slovenky zažívajú obťažovanie vo fitku, musia preň meniť oblečenie aj plán Čumel na mňa, chcel ísť za mnou do sprchy. Aj Slovenky zažívajú obťažovanie vo fitku, musia preň meniť oblečenie aj plán
Anketa:
Čo hovoríš na túto novinku?
Super, dáva to zmysel.
Je to zbytočné.
Super, dáva to zmysel.
90 %
Je to zbytočné.
10 %
vlak, ZSSK
Zdroj: imhd.sk
Anketa:
Čo hovoríš na novinku vo vlakoch?
Je to výborný nápad. 
Nepáči sa mi to.
Nemám názor. 
Je to výborný nápad. 
87 %
Nepáči sa mi to.
6 %
Nemám názor. 
7 %
Domov
Zdieľať
Diskusia