Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
10. júla 2024 o 20:01
Čas čítania 1:01

Poľská armáda sa musí pripraviť na plnohodnotný konflikt, tvrdí generál. Plánujú navýšenie ozbrojených síl až o 58 %

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Napätie v pohraničnej oblasti medzi Poľskom a Bieloruskom trvá už dlhšie.

  • Poľsko plánuje v priebehu niekoľkých rokov výrazne zvýšiť počet vojakov svojich ozbrojených síl a zároveň posiela na hranicu s Bieloruskom ďalšie posily.
  • Podľa náčelníka generálneho štábu poľských ozbrojených síl generála Wieslawa Kukulu sa treba pripraviť na plnohodnotný konflikt. 
  • Kukula v stredu na tlačovej konferencii zdôraznil nutnosť pripraviť sa na totálny konflikt, nielen konflikt asymetrického typu.

Prečo je to dôležité: Napätie z vojny na Ukrajine eskaluje aj do iných štátov. V Poľsku sú citeľné obavy o bezpečnosť pozdĺž jeho východnej hranice s Bieloruskom, ktoré je spojencom Ruska. 

Citát: „Motivuje nás to hľadať rovnováhu medzi misiou na hraniciach a zachovaním intenzity výcviku v armáde,“ povedal Kukula. 

Širší kontext: Námestník ministra obrany Pawel Bejda uviedol, že od augusta sa počet vojakov strážiacich východnú hranicu Poľska zvýši zo súčasných 6 000 na 8 000. Dodatočný 9 000-členný tylový oddiel je schopný nastúpiť do 48 hodín, dodal.


Poľské ozbrojené sily mali na konci minulého roka spolu približne 190 000 príslušníkov. Krajina však plánuje do niekoľkých rokov ich počet zvýšiť na 300 000, čo je takmer 58-percentný nárast.


V reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu Varšava tento rok zvýšila výdavky na obranu na viac ako štyri percentá svojho hrubého domáceho produktu. Napätie v pohraničnej oblasti medzi Poľskom a Bieloruskom trvá už dlhšie.

Bielorusko od roku 2021 využívalo presuny migrantov z Blízkeho východu cez poľské hranice do Európskej únie, aby tak zvyšovalo napätie. Bielorusko tiež Rusku ako svojmu spojencovi umožnilo presuny vojenskej techniky a personálu v súvislosti s inváziou na Ukrajinu.


Ak chceš vedieť viac, prečítaj si aj tieto články: 

9. júla 2024 o 9:57 Čas čítania 0:41 Poľská armáda organizuje letné kurzy, kde ľudí učí hádzať granáty či strieľať. Krajina sa citeľne obáva o bezpečnosť Poľská armáda organizuje letné kurzy, kde ľudí učí hádzať granáty či strieľať. Krajina sa citeľne obáva o bezpečnosť
10. júla 2024 o 8:55 Čas čítania 0:37 NATO výrazne posilní Ukrajinu: pošle jej desiatky systémov protivzdušnej obrany NATO výrazne posilní Ukrajinu: pošle jej desiatky systémov protivzdušnej obrany
8. júla 2024 o 14:40 Čas čítania 0:51 VIDEO: Masívne raketové útoky Ruska zdemolovali najväčšiu detskú nemocnicu na Ukrajine. Hlásia početné úmrtia a zranenia VIDEO: Masívne raketové útoky Ruska zdemolovali najväčšiu detskú nemocnicu na Ukrajine. Hlásia početné úmrtia a zranenia
Domov
Zdieľať
Diskusia