Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Nina Miščíová TASR
10. júla 2024 o 8:55
Čas čítania 0:37

NATO výrazne posilní Ukrajinu: pošle jej desiatky systémov protivzdušnej obrany

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Americký prezident hovorí o historickom dare.

  • Spojené štáty a viacero ďalších krajín NATO pošlú Ukrajine v nadchádzajúcich mesiacoch desiatky systémov protivzdušnej obrany vrátane najmenej štyroch Patriotov.
  • Vyplýva to z ich novej dohody, ktorú v utorok ohlásil americký prezident Joe Biden v úvode summitu NATO vo Washingtone.

Prečo je to dôležité: Dary od členských krajín NATO pomôžu napadnutej Ukrajine zaistiť vyššiu bezpečnosť pre svojich občanov.

Citát: „Ohlasujem dnes historický dar pre protivzdušnú obranu Ukrajiny,“ povedal americký prezident. „Spojené štáty, Nemecko, Holandsko, Rumunsko a Taliansko poskytnú Ukrajine vybavenie pre päť ďalších strategických systémov protivzdušnej obrany,“ dodal.

Širší kontext: Spojené štáty a ďalšie krajiny NATO však okrem toho podľa jeho slov poskytnú Ukrajine aj desiatky iných taktických systémov protivzdušnej obrany spolu so stovkami kusov munície. 

Zo spoločného vyhlásenia viacerých krajín Aliancie vyplýva, že Nemecko a Rumunsko pošlú Ukrajine ďalšie batérie systémov Patriot, zatiaľ čo Holandsko a ďalšie krajiny poskytnú komponenty na vytvorenie jednej ďalšej batérie Patriotu.

Prečítaj si aj tieto články:

5. júla 2024 o 18:00 Čas čítania 0:58 Vojna sa skončí, keď Ukrajina daruje štyri svoje oblasti Rusku. Putin tvrdí, že iná šanca na mier neexistuje Vojna sa skončí, keď Ukrajina daruje štyri svoje oblasti Rusku. Putin tvrdí, že iná šanca na mier neexistuje
19. júna 2024 o 10:20 Čas čítania 0:41 Putin sa spojil s Kim Čong-unom. Severokórejský líder podporil inváziu na Ukrajine Putin sa spojil s Kim Čong-unom. Severokórejský líder podporil inváziu na Ukrajine
2. júla 2024 o 20:09 Čas čítania 0:57 Orbán pri prvej návšteve Kyjeva po začiatku vojny vyzval na „rýchle prímerie“. Chcel by vrúcnejšie vzťahy s Ukrajinou Orbán pri prvej návšteve Kyjeva po začiatku vojny vyzval na „rýchle prímerie“. Chcel by vrúcnejšie vzťahy s Ukrajinou
Domov
Zdieľať
Diskusia