Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
15. júla 2024 o 9:10
Čas čítania 0:48

Politické strany tento rok dostanú 14,3 milióna eur. Smeru príde takmer 3,6 milióna, peniaze dostane aj Republika (+ prehľad)

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Strany dostávajú peniaze za voľby do NR SR, tento rok je to skoro 14,3 milióna.

  • Politické strany dostanú v tomto roku za výsledky minuloročných parlamentných volieb spolu takmer 14,3 milióna eur. Príspevok si delí osem strán a jedna koalícia, ktoré vo voľbách dosiahli aspoň tri percentá hlasov.
  • Najviac peňazí má za výsledky volieb ich víťaz Smer-SD, a to takmer 3,6 milióna eur. Nasleduje Progresívne Slovensko s vyše 2,8 milióna eur, za ním Hlas-SD s takmer 2,4 milióna eur, hnutie Slovensko, Kresťanská únia, Za ľudí s takmer 1,5 milióna eur a KDH dostane vyše 1,1 milióna eur. SaS získa 1,04 milióna eur a SNS vyše 935-tisíc eur.

Prečo je to zaujímavé: Príspevok dostávajú aj subjekty, ktoré sa do parlamentu nedostali, ale získali vo voľbách viac ako tri percentá hlasov. Hnutie Republika dostane takmer 460-tisíc eur a Maďarská aliancia vyše 424-tisíc eur.

Citáty: 

Progresívne Slovensko: „Tieto peniaze využívame v zmysle zákona na fungovanie hnutia, aktivity a rozvoj regionálnych štruktúr strany.“

Republika: „V minimálne nutnej miere z neho financujeme aj rutinnú réžiu a chod straníckej kancelárie.“

Širší kontext: Príspevky za voľby sa stranám vyplácajú postupne každý rok počas štvorročného volebného obdobia 2023 až 2027. Celkovo je príspevok vo výške 92,87 milióna eur. Príspevok sa delí na tri časti, ide o príspevky zo štátneho rozpočtu za hlasy, na činnosť a na mandát.

nrsr
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia