Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
25. júla 2024 o 18:10
Čas čítania 0:56

Rusko sa vyjadrilo k mierovým rokovaniam s Ukrajinou. Nevylučuje ich ani počas Zelenského vlády

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Rusko je vraj otvorené rokovaniam, ak je na ne pripravená Ukrajina.

  • Rusko vo štvrtok uviedlo, že rokovania s Ukrajinou o ukončení konfliktu nevylučuje ani počas vlády ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorého legitimitu Moskva spochybňuje. 
  • Moskva verejne upozorňuje na to, že Zelenskému v máji skončil mandát a mal v krajine zvolať prezidentské voľby. Zelenskyj a Západ však tvrdia, že voľby by sa v čase vojny konať nemohli a Rusko so svojím politickým systémom nie je v pozícii kritizovať.

Prečo je to zaujímavé: Rusko už dlhodobo spochybňuje legitimitu ukrajinského prezidenta Zelenského, ktorý pre pokračujúcu vojnu na Ukrajine nemohol zvolať prezidentské voľby. Paradoxne je práve Rusko obviňované západnými krajinami z nelegitímnosti a zo sfalšovania volieb.

Citát: „Nie je to ľahká otázka, no z praktického hľadiska sme otvorení dosiahnuť naše ciele prostredníctvom rokovaní. Preto sú prípustné rôzne možnosti,“ odpovedal hovorca Kremľa na otázku, či bude Moskva ochotná rokovať so Zelenským.

Širší kontext: Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v stredu počas návštevy Číny uviedol, že Kyjev je pripravený na rokovania s Moskvou, ak bude rešpektovaná suverenita a územná celistvosť Ukrajiny. Kyjev však podľa jeho slov nevidí náznaky, že to tak je.

29. augusta 2024 o 12:30 Čas čítania 5:14 Ako podporuje KHL agresiu a propagandu? Majiteľmi klubov sú Putinovi oligarchovia, Slovákom sa tam však páči Ako podporuje KHL agresiu a propagandu? Majiteľmi klubov sú Putinovi oligarchovia, Slovákom sa tam však páči

Ruský prezident Vladimir Putin v júni uviedol, že zastaví ozbrojený konflikt na Ukrajine, iba ak bude Kyjev súhlasiť s tým, že sa vzdá svojej ambície na vstup do NATO a stiahne sa zo štyroch oblastí, na ktoré si Moskva nárokuje. Kyjev tieto požiadavky odmietol s tým, že sa rovnajú kapitulácii.

Prečítaj si aj tieto články: 

16. júla 2024 o 13:00 Čas čítania 0:42 Rusko reaguje na Zelenského návrh o mierovom samite. Má jednu požiadavku Rusko reaguje na Zelenského návrh o mierovom samite. Má jednu požiadavku
18. júla 2024 o 10:44 Čas čítania 0:36 MAPA: Rusko odvysielalo v televízii mapu možných útokov na Európu MAPA: Rusko odvysielalo v televízii mapu možných útokov na Európu
24. júla 2024 o 15:40 Čas čítania 0:49 Ukrajina je ochotná rokovať s Ruskom o mieri. Ukrajinský minister obrany uviedol, za akých podmienok Ukrajina je ochotná rokovať s Ruskom o mieri. Ukrajinský minister obrany uviedol, za akých podmienok
Domov
Zdieľať
Diskusia