Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
24. júla 2024 o 15:40
Čas čítania 0:49

Ukrajina je ochotná rokovať s Ruskom o mieri. Ukrajinský minister obrany uviedol, za akých podmienok

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Čína sa snaží pasovať do roly sprostredkovateľa v rusko-ukrajinskej vojne.

  • Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba na stretnutí so svojím čínskym náprotivkom Wang Im uviedol, že Ukrajina bude v určitej fáze ochotná viesť rozhovory s Ruskom, ak bude Moskva rokovať v dobrej viere.
  • Dodal, že v súčasnosti takúto ochotu z ruskej strany nevidí. V stredu o tom informovalo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.
  • Podľa hovorkyne čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning si ministri vymenili pohľady na ukrajinskú krízu.

Prečo je to dôležité: Rusko napadlo Ukrajinu pred viac ako 2 rokmi. O mierové riešenie konfliktu musí mať záujem aj agresor, ktorým je v tomto prípade Rusko.

Citát: „Hoci čas a podmienky ešte nedozreli, podporujeme všetky snahy, ktoré prispievajú k mieru, a sme ochotní naďalej zohrávať konštruktívnu úlohu v záujme nastolenia prímeria a obnovenia mierových rokovaní,“ uviedla Ning.  


Širší kontext: Čínsky a ukrajinský minister sa stretli v juhočínskom meste Kanton. Ide o prvú návštevu vysokopostaveného vládneho predstaviteľa Ukrajiny v Číne od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.


Čína má úzke vzťahy s Ruskom a presadzuje ukončenie vojny spôsobom, ktorý by zohľadňoval záujmy oboch strán. Peking sa zároveň snaží pasovať do roly sprostredkovateľa v konflikte. Minulý rok predstavil svoj vlastný mierový plán a vymenoval osobitého vyslanca pre urovnanie rusko-ukrajinského konfliktu. 

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež: 

24. júla 2024 o 7:13 Čas čítania 0:47 Nemecký generál tvrdí, že ruská armáda sa zameriava na Západ. Do 5 rokov vraj budú pripravení útočiť na územie NATO Nemecký generál tvrdí, že ruská armáda sa zameriava na Západ. Do 5 rokov vraj budú pripravení útočiť na územie NATO
22. júla 2024 o 7:28 Čas čítania 0:46 Medvedev predpovedal, v ktorom roku Ukrajina definitívne padne. Našich východných susedov označil ako krajinu 404 Medvedev predpovedal, v ktorom roku Ukrajina definitívne padne. Našich východných susedov označil ako krajinu 404
20. júla 2024 o 9:16 Čas čítania 0:46 Trump vyhlásil, že pokiaľ vyhrá voľby, tak do januára ukončí vojnu na Ukrajine. Konflikt by malo vyriešiť rokovanie oboch strán Trump vyhlásil, že pokiaľ vyhrá voľby, tak do januára ukončí vojnu na Ukrajine. Konflikt by malo vyriešiť rokovanie oboch strán
Späť
Zdieľať
Diskusia