Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
26. júla 2024 o 10:44
Čas čítania 0:58

Ceny benzínu a nafty opäť klesli. Vodiči tankujú najlacnejšie za posledných päť týždňov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Aktuálne ceny sú aj napriek poklesu cien stále vyššie ako pred rokom.

  • Ceny vybraných pohonných látok boli v polovici júla najnižšie za posledných päť týždňov.
  • Aj napriek zlacňovaniu však boli aktuálne ceny stále vyššie ako pred rokom.
  • Spotrebiteľské ceny najpoužívanejších pohonných látok v 29. týždni opäť klesli.

Prečo je to dôležité: Nižšie ceny pohonných látok znamenajú úsporu pre jednotlivcov a domácnosti.

Širší kontext: Cena motorovej nafty sa pohybovala na úrovni 1,5 eura, benzín 95 klesol pod sumu 1,6 eura za liter. Cena benzínu 98 klesala už tretí týždeň za sebou. 

Motoristi počas uplynulého týždňa nakupovali benzín 95 za 1,597 eura, oproti predchádzajúcemu týždňu ušetrili na litri 1,6 centa. Cena motorovej nafty klesla o 1,7 centa na 1,509 eura. Cena benzínu 98 bola na úrovni 1,818 eura za liter.


Ceny plynov určených na pohon motorových vozidiel sa za posledný týždeň výraznejšie nezmenili. Výnimkou je len skvapalnený zemný plyn (LNG), ktorého kilogram sa predával za 1,556 eura. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom zlacnel o 5,5 centa. Liter skvapalneného ropného plynu (LPG) stál 0,688 eura a kilogram stlačeného zemného plynu (CNG) mal hodnotu 1,602 eura. Oba plyny v medzitýždňovom porovnaní nepatrne zdraželi.


Aktuálna cena motorovej nafty bola medziročne vyššia o 2,3 %, výkonnejší benzín 98 bol drahší o 2,1 % a cena klasického benzínu 95 bola v porovnaní s minulým rokom vyššia o 0,5 %. Plyn LNG mal cenu vyššiu o 9,8 % a plyn CNG bol oproti rovnakému obdobiu minulého roka drahší o 6,8 %. Medziročne klesla iba cena plynu LPG, o 0,7 %.

Prečítaj si aj tieto články:

3. júla 2024 o 17:20 Čas čítania 0:35 Za benzín a naftu v Chorvátsku a Slovinsku zaplatíš oveľa viac. Slovákom sa môžu predražiť dovolenky Za benzín a naftu v Chorvátsku a Slovinsku zaplatíš oveľa viac. Slovákom sa môžu predražiť dovolenky
22. júna 2024 o 7:41 Čas čítania 0:46 Mnohých dovolenkárov na Slovensku nepoteší odhad analytikov. Za benzín a naftu si priplatíme Mnohých dovolenkárov na Slovensku nepoteší odhad analytikov. Za benzín a naftu si priplatíme
21. júna 2024 o 12:40 Čas čítania 0:39 Nástup letnej sezóny zastavil zlacňovanie na pumpách. Slovenskí šoféri si za benzín aj naftu priplatili Nástup letnej sezóny zastavil zlacňovanie na pumpách. Slovenskí šoféri si za benzín aj naftu priplatili
Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Getty Images/Sean Gallup
Domov
Zdieľať
Diskusia