Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
29. júla 2024 o 9:09
Čas čítania 0:36

Digitálna identita bude čoskoro realitou. Občiansky preukaz či rodný list budeš môcť mať v mobile

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Návrh novely zákona by mal nadobudnúť platnosť už 1. januára 2025.

  • Projekt Európska digitálna identita by sa na Slovensku mohol spustiť už o pár mesiacov.
  • Na portáli slov-lex.sk sa nedávno objavil návrh novely zákona, ktorá obsahuje aj zriadenie rámca digitálnej identity, upozorňuje Startitup.
  • Po spustení projektu si budú môcť občania Únie uložiť napríklad občianske a vodičské preukazy, rodné listy, diplomy či lekárske predpisy do digitálnej formy.

Prečo je to dôležité: Digitálna identita umožní občanom rýchly a jednoduchý prístup k rôznym verejným a súkromným službám. Zavedenie digitálnej peňaženky zníži byrokraciu a urýchli procesy, ktoré si teraz vyžadujú fyzickú prítomnosť alebo množstvo papierovania.

Citát: „Predbežne je uvedenie digitálnej peňaženky plánované v roku 2025,“ informovalo v minulosti ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI).

Širší kontext: Návrh novely zákona by mal nadobudnúť platnosť už 1. januára 2025. Európska únia stanovila cieľ, aby do roku 2030 malo aspoň 80 % občanov EÚ prístup k významným verejným službám prostredníctvom digitálnej identity.

Prečítaj si aj tieto články:

21. januára 2024 o 18:14 Čas čítania 1:05 Občiansky aj vodičský budeš mať po novom v mobile. Vláda plánuje zaviesť digitálnu peňaženku Občiansky aj vodičský budeš mať po novom v mobile. Vláda plánuje zaviesť digitálnu peňaženku
18. októbra 2023 o 9:41 Čas čítania 0:23 Digitálny občiansky a vodičský preukaz budú na Slovensku realitou už čoskoro. Európska únia urobila zásadný krok Digitálny občiansky a vodičský preukaz budú na Slovensku realitou už čoskoro. Európska únia urobila zásadný krok
26. júna 2024 o 16:35 Čas čítania 2:33 Platba kartou bude minulosťou. Čím všetkým budeme platiť? Platba kartou bude minulosťou. Čím všetkým budeme platiť?
Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
Domov
Zdieľať
Diskusia