Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
21. januára 2024, 18:14
Čas čítania 1:05

Občiansky aj vodičský budeš mať po novom v mobile. Vláda plánuje zaviesť digitálnu peňaženku

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Digitálnu peňaženku plánuje vláda spustiť v roku 2026.

Návrh riešenia európskej digitálnej peňaženky, ktorej súčasťou bude aj elektronický občiansky preukaz, sa momentálne finalizuje na úrovni Európskej únie. Na Slovensku je projekt vo svojej úvodnej prípravnej fáze. Predbežne sa uvedenie digitálnej peňaženky plánuje v roku 2026.


„Po spustení na národnej úrovni si do peňaženky budú môcť občania uložiť napríklad občianske a vodičské preukazy, rodné listy či diplomy. Vďaka digitálnej peňaženke sa budú môcť občania digitálne identifikovať, budú si môcť ukladať a spravovať svoje identifikačné údaje a úradné dokumenty v elektronickej podobe,“ priblížila hovorkyňa Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR Zuzana Krištofovičová. 

Doplnila, že nad údajmi, ktoré občania poskytujú, budú mať plnú kontrolu. Používanie peňaženky bude dobrovoľné, občania si budú môcť vybrať, či chcú využívať digitálne alebo fyzické doklady.

„Zavedenie tohto štandardu do slovenského e-governmentu prinesie pre občana jednoduchšie využívanie existujúcich, ale aj budúcich elektronických služieb štátu,“ skonštatovala.

Kedy sa ich dočkáme?

Približne v máji 2024 očakáva rezort nadobudnutie účinnosti revízie nariadenia o elektronickej identifikácii a dôveryhodných službách (eIDAS). Počas ďalších šiestich mesiacov by sa mali pripravovať implementačné akty peňaženky.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Až po ich príprave budeme poznať technickú realizáciu, pretože aktuálne sa iba hľadajú možné postupy realizácie peňaženky. To, čo poznáme už teraz, je ISO štandard mobilného vodičského preukazu, iné doklady v štandarde ešte chýbajú,“ vysvetlila Krištofovičová.

Doplnila, že po vydaní implementačných aktov sa začína dvojročné prechodné obdobie.


Slovensko sa podľa MIRRI pôvodne plánovalo zapojiť do pilotného projektu a možné vzniknuté náklady financovať okrem iného aj z končiaceho programového obdobia eurofondov.

„Plán však vylúčil posun harmonogramu finalizácie štandardu eIDAS 2.0 a MIRRI SR sa rozhodlo počkať s plánom ďalších aktívnych participácií až po finalizácii štandardu s príslušnými vykonávacími predpismi,“ dodala hovorkyňa.

4ka kvíz
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/John Tuesday/volně k užití
Domov
Zdieľať
Diskusia