Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
2. augusta 2024 o 11:03
Čas čítania 0:52

Turecko zablokovalo prístup na Instagram. Vláda neudala dôvod ani dĺžku trvania zákazu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Aplikácia je nedostupná v celej krajine.

  • Turecko v piatok zablokovalo prístup na sociálnu sieť Instagram bez uvedenia dôvodu alebo dĺžky trvania zákazu.
  • Mobilná aplikácia je podľa Reuters nedostupná.
  • Riaditeľ komunikačného odboru kancelárie tureckého prezidenta Fahrettin Altun kritizoval Instagram a obvinil túto platformu, že „bráni ľuďom zverejňovať sústrastné odkazy pre mučeníka (Ismáíla) Haníju“.
  • Haníja bol blízkym spojencom tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Prečo je to dôležité: Zablokovanie prístupu k sociálnym médiám ako Instagram obmedzuje slobodu prejavu a prístup k informáciám pre obyvateľov Turecka.

Citát:„Je to veľmi jasný a očividný pokus o cenzúru,“ povedal Altun na sieti X a dodal, že Instagram pri svojom zásahu neuviedol žiadne porušenie pravidiel.

Širší kontext: Materská spoločnosť Instagramu Meta sa k zákazu ani k Altunovým komentárom bezprostredne nevyjadrila. Podľa tureckých médií je v Turecku zaregistrovaných viac než 50 miliónov používateľov Instagramu z celkového počtu 85 miliónov obyvateľov. 

11. septembra 2024 o 12:30 Čas čítania 6:45 Nicole manažuje influencerov: Z reality shows vznikajú stále noví, no krivka prvotného úspechu klesá rýchlo (Rozhovor) Nicole manažuje influencerov: Z reality shows vznikajú stále noví, no krivka prvotného úspechu klesá rýchlo (Rozhovor)

V minulosti Turecko zablokovalo prístup na Wikipédiu, ktorá bola v krajine nedostupná od roku 2017 do roku 2020. Dôvodom boli dva články, v ktorých sa uvádzalo prepojenie medzi prezidentským úradom a extrémizmom.

Erdoganova vláda je podľa AFP často obviňovaná z útokov na občianske slobody kvôli množstvu online informácií, ktoré sa stali nedostupnými. V apríli Meta pozastavila v Turecku prevádzku svojej sociálnej siete Threads po rozhodnutí tamojších úradov zabrániť jej zdieľaniu informácií s Instagramom.

Prečítaj si aj tieto články:

30. júla 2024 o 18:46 Čas čítania 0:43 VIDEO: Turecký prezident Erdogan dal 5-ročnému chlapcovi jednu „výchovnú“. Spravil to preto, lebo mu nepobozkal ruku VIDEO: Turecký prezident Erdogan dal 5-ročnému chlapcovi jednu „výchovnú“. Spravil to preto, lebo mu nepobozkal ruku
2. júla 2024 o 9:01 Čas čítania 0:46 Mnohým slovenským dovolenkárom hrozí nešťastný scenár. Známa aerolinka oznámila, že možno zruší lety do Turecka Mnohým slovenským dovolenkárom hrozí nešťastný scenár. Známa aerolinka oznámila, že možno zruší lety do Turecka
29. júna 2024 o 10:18 Čas čítania 0:26 Slovenskí dovolenkári sa potešia: nová linka spôsobila ošiaľ, bratislavské letisko tak pridalo lety do obľúbenej destinácie Slovenskí dovolenkári sa potešia: nová linka spôsobila ošiaľ, bratislavské letisko tak pridalo lety do obľúbenej destinácie
INSTAGRAM
Zdroj: Wikipedia / Yuri Samoilov
Domov
Zdieľať
Diskusia