Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jela Vážanová TASR
6. augusta 2024 o 18:19
Čas čítania 1:18

„Oni neznesú kritiku, neznesú slobodu.“ Odvolaný riaditeľ SND Drlička sa vyjadril k svojmu odvolaniu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Rozhodnutie o odvolaní mu odovzdali netradičným spôsobom.

Ministerstvo kultúry odvolalo generálneho riaditeľa SND Mateja Drličku. Svoje odvolanie akceptuje, no vyjadril sklamanie z toho, akým spôsobom mu dané rozhodnutie odkomunikovali.

„Dozvedel som sa to dnes ráno, keď mi doma zazvonil zvonček. Otvoril som dvere a za nimi stála úradníčka ministerstva kultúry s dvoma 100-kilovými chlapmi. Oznámila mi, že mi priniesla odvolávací dekrét, dala mi ho do rúk a následne mi popriali pekný deň,“ povedal v rozhovore pre Denník N

Dodal, že očakával aspoň oficiálne stretnutie. To však na jeho sklamanie neprebehlo. Prvú komunikáciu s ministerstvom, odkedy sa Martina Šimkovičová vrátila z dovolenky, obdržal Drlička podľa vlastných slov v župane vo dverách vlastného bytu. 

V tom, prečo ho naozaj odvolali, má jasno. „Dôvod je jednoduchý. Oni proste potrebovali ovládnuť ďalšiu inštitúciu, pretože to divadlo bolo slobodné, slobodne hovorilo aj svojím spôsobom kritizovalo politické dianie. A to je pre nich niečo, čo je neakceptovateľné. Oni neznesú kritiku, neznesú slobodu. Takže toto je skutočný dôvod.“

Čo tvrdí Šimkovičovej rezort? 

Ministerstvo kultúry však na celú vec nazerá odlišne. Dôvodmi odvolania Mateja Drličku z funkcie generálneho riaditeľa SND sú podľa rezortu závažné pochybenia a strata dôvery od ministerky Šimkovičovej (nominantka SNS). Tá vyčíta Drličkovi „politický aktivizmus“.

14. septembra 2024 o 18:30 Čas čítania 2:02 FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 € FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 €

„Ministerstvo kultúry citlivo vníma sťažnosti zamestnancov a sólistov Opery Slovenského národného divadla, ktoré sa týkali šikany a nekompetentného vedenia Opery SND,“ uviedla riaditeľka odboru komunikácie ministerstva Petra Bačinská.

Upozornila, že na rozdiel od situácie v baletnej zložke SND, kde sa pokúšal o mediáciu medzi členmi súboru a riaditeľkou Ninou Polákovou, opakované sťažnosti členov operného zboru údajne ignoroval. Svojím postupom mal Drlička pred slovenskými opernými spevákmi uprednostniť zahraničných umelcov, ktorých získal prostredníctvom spolupráce s medzinárodnou agentúrou.


Drličkovi vyčíta vedenie rezortu aj incident, pri ktorom počas predstavenia na Medzinárodný deň detí spadol na pódium veľký krištáľový luster. Taktiež mu vyčítajú aj záležitosť s nájmom pre Umelecko-dekoračné dielne, kde podpísal zmluvu na nájom „bez súhlasu ministerky“. K pochybeniam a porušeniu interných predpisov zo strany odvolaného riaditeľa radí rezort kultúry aj postup pri odvolaní riaditeľky baletu SND Niny Polákovej.

Domov
Zdieľať
Diskusia