Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
8. augusta 2024 o 19:30
Čas čítania 0:49

Pellegrini reaguje na prepustenie odsúdeného Dušana Kováčika. Zastal sa ministra

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika prepustili v stredu (7. 8.) z väzenia na slobodu.

  • Prezident Peter Pellegrini si zastal šéfa rezortu spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD), ktorý prepustil z väzenia odsúdeného špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.
  • Tvrdí, že Susko pri podaní dovolania v prípade právoplatne odsúdeného Kováčika využil legislatívnu právomoc.
  • Pellegrini považuje za dôležité, aby Najvyšší súd (NS) SR rozhodol v prípade bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika čo najskôr.

Prečo je to dôležité: Kováčik bol v pozícii, ktorá bola kľúčová pre boj proti korupcii, no sám bol odsúdený za korupčné správanie. Jeho prepustenie môže vysielať signál, že boj proti korupcii nie je braný vážne.

Citát: „Minister spravodlivosti využil právomoc, ktorá je v trestnej legislatíve zakotvená už 18 rokov. Prezident SR však zdôrazňuje, že o vine a treste v demokratickom a právnom štáte vždy musia rozhodovať súdy, a to na základe ústavy a zákonov. Preto považuje za dôležité, aby v tejto veci Najvyšší súd rozhodol čo najskôr,“ poznamenal odbor komunikácie Kancelárie prezidenta SR.

14. septembra 2024 o 18:30 Čas čítania 2:02 FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 € FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 €

Širší kontext: Susko podal dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Zároveň rozhodol o prerušení výkonu trestu odňatia slobody až do rozhodnutia NS SR o dovolaní.

Kováčika v stredu (7. 8.) prepustili z väzenia na slobodu. Tento krok kritizovala opozícia, premiér Robert Fico (Smer-SD) označil postup ministra za zákonný a spravodlivý.

Prečítaj si aj tieto články:

7. augusta 2024 o 14:22 Čas čítania 0:41 AKTUALIZOVANÉ: Bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika prepustili na slobodu AKTUALIZOVANÉ: Bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika prepustili na slobodu
6. augusta 2024 o 17:25 Čas čítania 0:41 NAKA už onedlho zanikne. Zmeny sa dotknú viac ako tisíc policajtov NAKA už onedlho zanikne. Zmeny sa dotknú viac ako tisíc policajtov
7. augusta 2024 o 14:36 Čas čítania 0:40 VIDEO: Odvolaný riaditeľ SND Matej Drlička: „Nerobme si ilúzie, ŠTB a gestapo sú späť“ VIDEO: Odvolaný riaditeľ SND Matej Drlička: „Nerobme si ilúzie, ŠTB a gestapo sú späť“
Kováčik
Dušan Kováčik na Najvyššom súde. Zdroj: TASR/Jakub Kotian
Domov
Zdieľať
Diskusia