Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
6. augusta 2024 o 17:25
Čas čítania 0:41

NAKA už onedlho zanikne. Zmeny sa dotknú viac ako tisíc policajtov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Viac ako 700 policajtov poputuje na iné útvary a riaditeľstvá.

  • Národná kriminálna agentúra (NAKA) skončí k 31. augustu svoju činnosť a nahradí ju Úrad boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK), informuje portál Aktuality.
  • ÚBOK, ktorý fungoval pred vznikom NAKA, bude rozdelený na protikorupčnú jednotku, protizločineckú jednotku, jednotku finančnej polície a jednotku finančného vyšetrovania a analytických činností. Národná protidrogová jednotka zostane nezmenená.

Prečo je to dôležité: NAKA riešila známe exponované kauzy, v ktorých figurovali aj niektorí politici aktuálnej vládnej koalície a im blízki ľudia. Mnohí politici, ktorí sú aktuálne pri moci, boli v minulosti obvinení či podozriví práve z korupčnej trestnej činnosti. 

Širší kontext: Po parlamentných voľbách robí vláda kroky, ktorými podľa opozície zabezpečuje beztrestnosť alebo zrušenie obvinení im blízkym ľuďom napríklad aj prostredníctvom schválenej novely Trestného zákona.

Od septembra by mal vzniknúť aj ďalší nový útvar, ktorý nahradí Národnú centrálu osobitných druhov kriminality (NCODK). Výrazná reorganizácia sa dotkne viac ako tisíc policajtov. Až 700 z nich by sa malo po novom presunúť na iné prezidiálne útvary alebo krajské a okresné policajné riaditeľstvá.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež tieto články: 

29. júla 2024 o 15:00 Čas čítania 0:56 Bývalý riaditeľ SIS Aláč už nie je obvinený, generálna prokuratúra použila paragraf 363. Od štátu teraz žiada odškodné Bývalý riaditeľ SIS Aláč už nie je obvinený, generálna prokuratúra použila paragraf 363. Od štátu teraz žiada odškodné
6. augusta 2024 o 15:02 Čas čítania 0:58 Vyšetrovatelia sa verejne zastali obvinených čurillovcov, teraz ich preradili na nižšie pozície Vyšetrovatelia sa verejne zastali obvinených čurillovcov, teraz ich preradili na nižšie pozície
2. augusta 2024 o 13:17 Čas čítania 0:49 O STVR bude rozhodovať konšpirátor Machala či bývalý Mečiarov hovorca. Ministerka Šimkovičová vymenovala nových členov rady O STVR bude rozhodovať konšpirátor Machala či bývalý Mečiarov hovorca. Ministerka Šimkovičová vymenovala nových členov rady
Domov
Zdieľať
Diskusia