Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Nina Miščíová TASR
13. augusta 2024 o 12:45
Čas čítania 0:59

Voľnedostupnej psychoaktívnej látke HHC odzvonilo. Vláda plánuje po vzore Česka tvrdo zakročiť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slovensko chce po vzore Česka regulovať HHC, podľa Mikloška je hrozbou pre deti

  • Slovenský komisár pre deti Jozef Mikloško sa chce inšpirovať prístupom Česka k psychoaktívnym látkam, akou je napríklad HHC, ktoré sú podľa jeho slov hrozbou pre deti a na Slovensku na rozdiel od Česka dosiaľ nie sú nijako regulované.
  • Komisár podotkol, že na Slovensku je približne 1,1 milióna detí do 18 rokov, a preto je podľa neho nevyhnutné venovať zvýšenú pozornosť hrozbám spojeným s voľným predajom látok, ktoré u detí vyvolávajú závislosť.

Prečo je to dôležité: Nebezpečná psychoaktívna látka HHC predstavuje veľké nebezpečenstvo najmä u mladistvých, u ktorých sa teší veľkej obľube. Spôsobuje závislosť a negatívne ovplyvňuje vývoj mozgu. 

Citát: „Som veľmi vďačný za možnosť posilniť naše medzinárodné kontakty a získať cenné skúsenosti od našich českých kolegov, ktorí túto problematiku zvládajú efektívnejšie,“ dodal Jozef Mikloško s tým, že Česku sa už legislatívnymi opatreniami podarilo viaceré takéto látky dočasne zakázať.

Širší kontext: Podľa českého ombudsmana Stanislava Křečka sú skúsenosti so závislosťou detí a mladistvých od návykových látok na Slovensku alarmujúce.  V Česku sa politici témou psychoaktívnych látok začali viac zaoberať po tom, ako sa v médiách objavili správy o čoraz častejšej intoxikácii detí po konzumácii cukroviniek s HHC.

19. septembra 2024 o 12:10 Čas čítania 2:29 Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov

Na zozname zakázaných látok je tento polysyntetický kanabinol spolu s ďalšími dvoma látkami od marca tohto roka. V júni česká vláda rozhodla, že zoznam rozšíri o ďalších sedem látok.

Hlavným výsledkom stretnutia bude podľa slovenského komisára tlak na vládu, na pružnejšie riešenia v rámci pripravovanej novely zákona podľa vzoru Českej republiky. V krátkom čase sa chce stretnúť so zástupcami dotknutých rezortov.

Novo pridaná látka na zozname psychotropných látok HHC sa svojim zložením líši od látky THC. Účinky HHC sú však veľmi podobné, a tiež môžu vyvolať závislosť.
Novo pridaná látka na zozname psychotropných látok HHC sa svojim zložením líši od látky THC. Účinky HHC sú však veľmi podobné, a tiež môžu vyvolať závislosť. Zdroj: Unsplash/Elsa Olofsson
7. septembra 2023 o 9:30 Čas čítania 3:56 Prečo je u nás „náhrada marihuany“ HHC stále legálna? Zákon o omamných látkach je podľa právnika obrovský chaos Prečo je u nás „náhrada marihuany“ HHC stále legálna? Zákon o omamných látkach je podľa právnika obrovský chaos
Domov
Zdieľať
Diskusia