Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
16. augusta 2024 o 14:16
Čas čítania 0:49

SND je bez vedenia. Ekonomický riaditeľ Matej Bošňák rezignuje pre nesúlad s ministerkou Šimkovičovou

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Zatiaľ nie je jasné, kto Mateja Bošňáka nahradí.

  • Ekonomický riaditeľ SND Matej Bošňák sa vzdal svojej funkcie, s oznámením prišiel v piatok na tlačovej konferencii. Divadlo je tak krátko pred štartom novej sezóny bez vedenia.
  • Dôvodom rezignácie je nesúlad názorov s ministerkou kultúry Martinou Šimkovičovou.
  • Zatiaľ nie je jasné, kto Bošňáka nahradí, ani ako bude divadlo fungovať. 

Prečo je to dôležité: Ministerstvo kultúry odvolalo generálnych riaditeľov SND Mateja Drličku a SNG Alexandru Kusú. Ako dôvod uvádza „závažné pochybenia a stratu dôvery od ministerky Šimkovičovej“.

Dnes z pozície rezignoval aj ekonomický riaditeľ, čo znamená, že SND je bez najvyšších riadiacich pracovníkov. S ministerkou Martinou Šimkovičovou nesúhlasí opozícia a ani časť verejnosti, ktorá proti nej podpísala petíciu.

Širší kontext: Šimkovičová odvolala v utorok (6. 8.) riaditeľa SND Drličku a v stredu (7. 8.) riaditeľku SNG Kusú. Vyčíta im viaceré manažérske zlyhania. Obaja odvolaní riaditelia obvinenia z profesionálneho pochybenia odmietajú. Ministerka si za opodstatnenosťou svojich krokov stojí.

14. septembra 2024 o 18:30 Čas čítania 2:02 FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 € FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 €

Opoziční poslanci z PS, SaS a KDH podali v piatok potrebné podpisy na zvolanie mimoriadnych schôdzí, na ktorých chcú odvolávať Šimkovičovú aj ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD). Šimkovičová nemá podľa nich žiadne predpoklady na výkon funkcie. Opozícia tvrdí, že ministerka rozkladá verejnoprávne médiá, verejnoprávne fondy, rekonštrukcie pamiatok či erbové kultúrne inštitúcie.

Prečítaj si aj tieto články:

8. augusta 2024 o 17:45 Čas čítania 1:10 Šimkovičová vysvetlila dôvody, prečo odvolala Kusú a Drličku. Máme právo niekoho odvolať, a to aj bez udania dôvodu, dodal Machala Šimkovičová vysvetlila dôvody, prečo odvolala Kusú a Drličku. Máme právo niekoho odvolať, a to aj bez udania dôvodu, dodal Machala
7. augusta 2024 o 14:36 Čas čítania 0:40 VIDEO: Odvolaný riaditeľ SND Matej Drlička: „Nerobme si ilúzie, ŠTB a gestapo sú späť“ VIDEO: Odvolaný riaditeľ SND Matej Drlička: „Nerobme si ilúzie, ŠTB a gestapo sú späť“
12. augusta 2024 o 15:02 Čas čítania 0:41 Univerzita Komenského kritizuje dianie v rezorte kultúry: „S obavami sledujeme komunikáciu vedenia ministerstva“ Univerzita Komenského kritizuje dianie v rezorte kultúry: „S obavami sledujeme komunikáciu vedenia ministerstva“
Martina Šimkovičová.
Martina Šimkovičová. Zdroj: TASR/Martin Baumann
Domov
Zdieľať
Diskusia