Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Nina Miščíová
20. augusta 2024 o 11:26
Čas čítania 0:39

Priemerná cena nájomného opäť vzrástla, prekročila hranicu 700 eur. Najväčší nárast hlásia na východe Slovenska

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Priemerné nájomné za byt medziročne vzrástlo o 7,8 % na sumu 712 eur.

  • Priemerná cena nájomného za byt na Slovensku sa v druhom štvrťroku 2024 pohybovala na úrovni 712 eur. Medziročne vzrástla o 7,8 %.
  • Najväčší medziročný nárast cien bol v Žiline (19,4 %), nasleduje Bratislava (11,1 %) a Košice (7,9 %). V trojmesačnom porovnaní priemerná cena nájomného stúpla len mierne, a to o 0,3 %.
  • Najväčší medzikvartálny nárast cien nájomného spomedzi sledovaných miest bol zaznamenaný v Košiciach, a to o 5 %.

Prečo je to dôležité: Nedostupnosť nehnuteľností je v súčasnosti veľkým problémom najmä pre mladých ľudí. Ak bude cena nájomného aj naďalej rásť, vlastné bývanie sa stane pre množstvo Slovákov nereálnym.

Širší kontext: V medziročnom porovnaní ceny priemerného nájomného najviac rástli v Žiline, Bratislave a Trnave. V porovnaní s celoslovenským priemerom bol nižší nárast cien v Trnave (7,3 %), Poprade (6,6 %), Prešove (4,9 %), Nitre (3,9 %), Banskej Bystrici (3,5 %) a Trenčíne (3,4 %). Žiadne z miest nezaznamenalo v medziročnom porovnaní pokles cien mesačného nájomného.

Za posledný rok stúpli na Slovensku najviac ceny nájomného za štvorizbové byty (12,9 %). Nasledujú jednoizbové (10,7 %), trojizbové (5,2 %) a dvojizbové byty (4,5 %).

9. augusta 2024 o 14:03 Čas čítania 1:26 Nájomníci v Bratislave si priplatia. Priemerné nájomné s energiami stúplo medziročne oveľa viac ako ceny bytov Nájomníci v Bratislave si priplatia. Priemerné nájomné s energiami stúplo medziročne oveľa viac ako ceny bytov
Domov
Zdieľať
Diskusia