Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
9. augusta 2024 o 14:03
Čas čítania 1:26

Nájomníci v Bratislave si priplatia. Priemerné nájomné s energiami stúplo medziročne oveľa viac ako ceny bytov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Priemerná jednotková cena starších bytov bola 3556 eur/m2.

  • Ceny starších bytov v Bratislave zostali v druhom štvrťroku na úrovniach zo začiatku roka.
  • Priemerná cena bytov z druhej ruky bola na úrovni 3556 eur za štvorcový meter (m2).
  • V medziročnom porovnaní ide o nárast o 2 %. Stúplo aj priemerné nájomné s energiami, medziročne o 6,58 %, vyplýva to z analýzy vývoja bratislavského trhu so staršími bytmi spoločnosti Bencont Investments.

Prečo je to dôležité: Nárast cien starších bytov o 2 % v medziročnom porovnaní, spolu s nárastom nájomného o 6,58 %, odráža širšie ekonomické trendy, ako je inflácia a zvyšujúce sa životné náklady.

Citát:„V druhom štvrťroku zostali ceny starších bytov v Bratislave v porovnaní so začiatkom roka nezmenené. Priemerná jednotková cena bola 3556 eur/m2. Medziročne však došlo k nárastu o 2 %. Môže za to najmä pokles cien bytov v druhej polovici roka 2023, keď boli po sérii poklesov najnižšie,“ zhodnotili analytici spoločnosti.

Širší kontext: V porovnaní s predošlým kvartálom sa nezmenila ani priemerná absolútna cena starších bytov, medziročne však stúpla o 3,5 %. Staršie nehnuteľnosti v hlavnom meste sú v priemere o 30 % lacnejšie ako novostavby.

17. septembra 2024 o 11:30 Čas čítania 1:17 Bratislavčania chcú bývať vo vlastnom. Najviac bytov sa predáva v Downtown Yards Bratislavčania chcú bývať vo vlastnom. Najviac bytov sa predáva v Downtown Yards

Priaznivá makroekonomická situácia spolu s nominálnym prepadom cien starších nehnuteľností zatraktívňuje nehnuteľnosti z druhej ruky. Tie sú aktuálne v priemere o 30 % lacnejšie ako mediánová cena novostavieb. V prípade kúpy bytu bez použitia úveru je pre kupujúceho aktuálna situácia výhodná.


Iná situácia je však podľa analytika pri kúpe bytu prostredníctvom hypotéky. Splátky hypotéky stále ostávajú vyššie ako nájom, čo podporuje dopyt po nájme, ktorého priemerná cena rastie. Priemerné nájomné aj s energiami v hlavnom meste sa v druhom štvrťroku dostalo na úroveň 16,09 eura/m2. Medziročne vzrástlo o 6,58 %. Priemerná výška celkového nájomného sa v porovnaní so začiatkom roka znížila o 0,5 % na 965 eur. Tento pokles bol podľa analytikov spôsobený najmä poklesom plochy bytov ponúkaných na prenájom.


V druhej polovici roka 2024 bude naďalej dominovať nájomný trh, kde je sústredený silný dopyt, čo bude ťahať nahor aj ceny. Byty z druhej ruky sú po prepade cien atraktívnejšie, avšak potrebujú viac času, kým mzdy vykompenzujú zvýšené úrokové sadzby alebo kým dôjde k poklesu úrokových sadzieb. Odložený dopyt sa bude postupne vracať na trh, čím sa bude cena stabilizovať, resp. mierne rásť.

Prečítaj si aj tieto články:

24. júla 2024 o 14:00 Čas čítania 0:31 Štát ponúka byty v Bratislave za extrémne nízke ceny. Lákavé ponuky nie sú pre každého Štát ponúka byty v Bratislave za extrémne nízke ceny. Lákavé ponuky nie sú pre každého
23. júla 2024 o 6:48 Čas čítania 0:29 Žiješ v bytovke? Toto pravidlo ľudia bežne porušujú, hrozí im však pokuta vyše 16-tisíc eur Žiješ v bytovke? Toto pravidlo ľudia bežne porušujú, hrozí im však pokuta vyše 16-tisíc eur
3. júla 2024 o 10:24 Čas čítania 0:26 Legendárna krčma zo seriálu Horná Dolná je na predaj. Cena ťa prekvapí, kúpiť si ju môžeš už za pár desiatok tisíc Legendárna krčma zo seriálu Horná Dolná je na predaj. Cena ťa prekvapí, kúpiť si ju môžeš už za pár desiatok tisíc
Bratislava.
Bratislava. Zdroj: TASR/Jakub Kotian



Domov
Zdieľať
Diskusia